Rea prekinuo Sajksov niz na "Doningtonu"

SuperBike 28. maj. 201717:05 > 17:07
Podeli:
Robert Cianflone, Getty Images Sport

Vozač Kavasakija Džonatan Rea pobedio je na drugoj trci vikenda ovogodišnjeg Svetskog superbajk šampionata na stazi „Donington“ i tako upisao osmu pobedu ove sezone.

Rea je do trijumfa došao na trci prepunoj incidenata i tako je prekinuo niz od devet pobeda svog timskog kolege Toma Sajksa u Velikoj Britaniji.

Upravo Sajks je zauzeo drugo mesto, dok je britanski podijum kompletirao Čaz Dejvis na Dukatiju.

Zbog udesa na subotnjoj trci, Rea je startovao sa desetog mesta i brzo je uspeo da se probije, pa je tako u drugom krugu preuzeo vođstvo i odvojio se od Mihaela van der Marka na Jamahi. Sajks je potom pretekao Holanđanina i dvojac Kavasakija je uspeo da se odvoji od ostalih rivala.

Sajks je konstatno smanjivao zaostatak u odnosu na Reu tokom trke, ali je na kraju vodeći u generalnom plasmanu trku bez obzira na to završio sa sekundom prednosti. Više od deset sekundi dalje bio je Van der Mark do pretposlednjeg kruga, ali je izgubio mesto na podijumu u pokušaju da izbegne udes između Liona Haslama i Leandra Merkada.

Dejvis je na kraju profitirao i zauzeo treće mesto, a Van der Marka su sledili timski kolega Aleks Lous i Lion Kamije na MV Agusti. Pored incidenta između Haslama i Merkada, u centru pažnje je bio drugi vozač Dukatija Marko Melandri, koji je odustao u trenutku kada je bio četvrti.

Rea sada na prvoj poziciji generalnog plasmana ima 260 bodova, 55 više od Sajksa, dok je Dejvis treći sa 185.

Svetski superbajk šampionat nastavlja se 17. juna na stazi „Marko Simončeli“.