Melandrijev kvar poklonio Rei novu pobedu

SuperBike 21. okt. 201715:57 > 15:58
Podeli:
Monster Energy

Vozač Kavasakija Džonatan Rea došao je do 13. pobede u ovogodišnjem Svetskom superbajk šampionatu, pošto je Marko Melandri morao da odustane zbog kvara u trenutku kada je bio u vođstvu na stazi „Heres“. Severnom Ircu je to prva pobeda u karijeru u Andaluziji.

Drugo mesto, sa sekundom zaostatka, zauzeo je Čaz Dejvis na Dukatiju, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Rein timski kolega Tom Sajks.

Prva trka pretposlednjeg vikenda prekinuta je već u prvom krugu zbog dva incidenta koji nisu bili povezani, ali su se desili u šestoj krivini, a u kojima su učestvovali Rafaele de Roza i Aerton Badovini. Iako je De Rozin pad bio ozbiljniji, Badovinijev je imao veće posledice, pošto je doživeo prelom ključne kosti.

Rea je nešto bolje startovao od Melandrija, koji je bio na poziciji, pa je vodio u trenutku kada je trka prekinuta. Nastavak je usledio posle 20 minuta, a tada je šampion uspeo da se odvoji od Italijana, koji ga je ipak pretekao posle pet krugova. Samo krug kasnije, i Dejvis je uspeo da se nađe ispred Ree, ali je vozač Kavasakija uzvratio udarac nekoliko krivina kasnije.

Melandri je zahvaljujući njihovoj borbi uspeo da se odvoji na više od sekunde i izgledalo je da ima čist put do pobede, ali je naglo usporio četiri kruga pre kraja zbog kvara. Rea je tako bez problema došao do nove pobede, pošto se odvojio od Dejvisa i Sajksa. Sledili su ih vozači Jamahe Aleks Lous i Mihael van der Mark, ispred Silvana Gintolija na privatnom Kavasakijem.

Zahvaljujući pobedi, Rea je povećao svoju prednost, iako je šampionat rešen još pre nekoliko nedelja. Trostruki svetski šampion ima 481 bod, ispred Sajksa sa 352, dok je Dejvis treći sa 347.

Druga trka vikenda u Heresu vozi se u nedelju u 13 časova.