Rea blizu Edvardsovog rekorda iz 2002.

SuperBike 22. okt. 201714:21 > 14:26
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Svetski šampion u superbajku Džonatan Rea ostvario je 14. pobedu ove sezone pošto je slavio i na drugoj trci pretposlednjeg vikenda na stazi „Heres“.

Rea je u Andaluziji slavio ispred Marka Melandrija na Dukatiju i njegovog timskog kolege Čaza Dejvisa.

Na taj način, Severni Irac se primakao rekordu po broju osvojenih bodova u jednoj sezoni koji je 2002. godine postavio Kolin Edvards. Američki motociklista je tada osvojio 522 boda, što je 46 više nego što Rea ima sada.

Do kraja sezone su ostale još dve trke, koje se voze za dve nedelje u Kataru, što znači da je Rei za rekord potreban još jedan dvostruki trijumf.

Sam start druge trke u Heresu obeležio je udes između Judžina Lavertija i Dejvisa, posle kojeg je na stazi istaknuta crvena zastavica. Kada je trka ponovo startovala, vozač Kavasakija, koji je pre nekoliko nedelja obezbedio treću uzastopnu titulu, do kraja prvog kruga je sa devetog mesta stigao do vođstva i potom se nije osvrtao.

U cilju, Rea je bio više od dve i po sekunde ispred Melandrija, koji je dan ranije ostao bez pobede zbog mehaničkog kvara, pošto je ubedljivo vodio do četiri kruga pre kraja. Dejvis je bio više od sekunde dalje, a sledili su ga vozač Jamahe Aleks Lous i Tom Sajks na Kavasakiju.

Zahvaljujući takvom raspletu, Kavasaki je kompletirao duplu krunu, pošto je osvojio i titulu u konkurenciji konstruktora.

Svetski superbajk šampionat nastavlja se na stazi „Losail“ 4. novembra.