WSBK: Sjajna pobeda Melandrija na otvaranju sezone

SuperBike 24. feb. 201812:39 > 12:42
Podeli:
Scott Barbour/Getty Images

Vozač Dukatija Marko Melandri trijumfovao je na prvoj trci sezone ovogodišnjeg Svetskog superbajk šampionata na stazi "Filip Ajland" u Australiji.

Melandri je u direktnoj borbi za trijumf pobedio Toma Sajksa na Kavasakiju u poslednjem delu trke, a u cilju je njegova prednost bila nešto veća od sekunde. Njima dvojici se na podijumu pridružio drugi vozač Dukatija Čaz Dejvis.

Aktuelni šampion Džonatan Rea odbranu titule započeo je petim mestom.

Sajks je nekoliko sati pre početka trke osvojio pol poziciju, a to je iskoristio i vrlo brzo se posle starta odvojio na više od sekunde od rivala. Rea je bio šesti u kvalifikacijama, ali se do prve krivine probio na drugo mesto, timski kolega mu je polako, ali sigurno bežao. Branioca titule sledio je Melandri, koji ga je postepeno sustigao, pošto je Rea počeo da vrši pritisak na Sajksa od sredine trke.

Rea je potom upao u probleme, mučili su ga pneumatici, što je Melandriju omogućilo da ga pretekne bez problema osam krugova pre kraja i odvoji se. Italijan je potom sustigao vodećeg Britanca, pre nego što ga je pretekao i potom se nije osvrtao. Na taj način, Melandri je ostvario drugu pobedu na Dukatiju, a zanimljivo je da je skoro 20 godina prošlo od njegove prve pobede u Superbajku – u Asenu 1998.


Iza Melandrija i Sajksa našao se Dejvis, koji je pretekao Reu u pretposlednjem krugu, a zatim uspeo da se odupre napadima Ćavija Foresa, koji će u nedelju startovati sa pol pozicije. Aktuelni šampion je pao na peto mesto do kraja trke, ispred Aleksa Lousa na Jamahi i vozača Honde Leona Kamijea i Judžina Lavertija na Apriliji.

Druga trka vikenda na stazi „Filip Ajland“ vozi se u nedelju od 5 časova.