Superbajk: Van der Marku se osladile pobede

SuperBike 27. maj. 201815:44 > 15:48
Podeli:
Alex Livesey/Getty Images

Vozač Jamahe Mihael van der Mark kompletirao je dvostruki trijumf na stazi „Donington park“, pošto je slavio i na drugoj trci šestog vikenda sezone u Svetskom superbajk šampionatu.

Van der Mark je u subotu došao do prve pobede u karijeri, a dan kasnije je ponovo kao prvoplasirani prošao kroz cilj. Drugo mesto zauzeo je Toprak Razgatlioglu na privatnom Kavasakiju, dok je treći bio aktuelni šampion Džonatan Rea.

Od starta druge trke poveo je Lorenco Savadori na Apriliji, ispred Leona Haslama, koji je dobio specijalnu pozivnicu, i osvajača pol pozicije Aleksa Lousa. Lous je do kraja prvog kruga pretekao Haslama, a potom se našao i ispred Savadorija, a potom je usledila drama iza vodećeg.

Lous je tako uspeo da poveća prednost, da bi Haslam pretekao Savadorija, a potom i izleteo. Van der Mark je bio iza i polako je počeo da sustiže svog timskog kolega, a pratio ih je Rea. Greška koju je Holanđanin napravio omogućila je Rei da preuzme drugo mesto, potom je napao i Lousa, ali je otišao preširoko.

Branilac titule je uspeo da preuzme vođstvo u sledećem pokušaju, a pratio ga je Van der Mark, koji se zatim našao ispred Ree. Vozač Jamahe je od tog trenutka uspeo da se odvoji, dok je Rea iza trpeo napade Razgatioglua, koji je tako došao do prvog podijuma u karijeri. Ujedno je postao prvi Turčin koji je stigao do pobedničkog postolja u Svetskom superbajk šampionatu.

Lous je kroz cilj prošao sa dve desetinke iza Ree, peti je bio vozač Dukatija Čaz Dejvis, a Tom Sajks na drugom Kavasakiju šesti. Savadori je morao da se zadovolji sedmim mestom.

Rea na čelu generalnog plasmana ima 245 bodova, 64 više od Dejvisa.

Svetski superbajk šampionat nastavlja se 9. juna na stazi Brno u Češkoj.