Bautista dominantan u Heresu, Rea ostao bez podijuma

Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Dukatija ostvario je 12. pobedu ove sezone pošto je slavio na prvoj trci šestog vikenda Svetskog superbajk šampionata na stazi „Anhel Nijeto“ u Heresu.

Bautisti je to prvi trijumf od Asena, gde je upisao 11 uzastopnih trijumfa od početka sezone. Španac je dominantno slavio u Andaluziji, ispred Mihaela van der Marka na Jamahi i branioca titule Džonatana Ree. Međutim, vozač Kavasakija je do podijuma došao posle kontakta sa drugim vozačem Jamahe Aleksom Lousom u poslednjoj krivini, posle kojeg je mlađi od dvojice Britanaca završio van staze. Nekoliko sati posle trke Rea je kažnjen, zbog čega je pomeren na četvrto mesto, a treće je nasledio Marko Melandri na Jamahi. Takođe, Britanac će biti pomeren na začelje na startu druge trke.

Već na startu Bautista je uspeo da se odvoji od rivala, a iako je Rea bio samo malo sporiji od njega, vrlo brzo je posustao. To su iskoristili vozači Jamahe, koji su od devetog kruga počeli da ga izazivaju, a prvo se ispred njega našao Van der Mark, a zatim i Lous. Holanđanin je bio znatno brži, pa je pobegao rivalima, pa je aktuelni šampion do cilja vodio veliku borbu sa Lousom, koja je odlučena u poslednjoj krivini. Rea je evidentno napravio grešku, koju je i priznao tako što je odmah digao ruku i izvinio se Lousu, a kažnjen je naknadno posle trke.

Najbolju trojicu sledio je Melandri, koji je posle Reine kazne promovisan na treće mesto, a iza Britanca bili su vozač privatnog Kavasakija Toprak Razgatiolgu i Tom Sajks, koji vozi za BMW.

Bautista na čelu generalnom plasmana ima 288 bodova, a prate ga Rea sa 233 i Van der Mark sa 154.

U nedelju se u Superbajk šampionatu u Heresu voze još dve trke – sprint od 11 časova i standardna od 14.