Rea pobedom do čela šampionata, novo izletanje Bautiste

SuperBike 6. jul 201916:26 > 16:29
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Kavasakija Džonatan Rea trijumfovao je na prvoj trci osmog vikenda Svetskog superbajk šampionata voženoj po kiši na „Donington parku“.

Branilac titule je zahvaljujući toj pobedi, ali i odustajanju motocikliste Dukatija Alvara Bautiste, preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.

Rea je, inače, predvodio trostruku pobedu domaćih vozača, pošto je Tom Sajks, koji vozi za BMW, bio drugi, a Lion Haslam na drugom Kavasakiju treći.

Aktuelni šampion je poveo od starta i odlično se snašao u komplikovanim uslovima, čemu u prilog ide činjenica da je kroz cilj prošao sa 11 sekundi prednosti u odnosu na najbliže pratioce. Rea se brzo odvojio od Sajksa i Haslama, a u borbi je učestvovao i Loriz Baz, koji je potom posustao i morao da se zadovolji četvrtim mestom. Aleks Lous na Jamahi je bio peti, ispred Leandra Merkada, Pitera Hikmana i Mihaela van der Marka.

Bautista je zauzeo peto mesto u kvalifikacijama i tu poziciju je zadržao posle starta, ali je izleteo treći put zaredom na prvoj trci vikenda. Na taj način Rea je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu i sada ima 339 bodova, devet više od Bautiste, dok je Van der Mark treći sa 1967.

Druga, ujedno sprint trka, na programu je u nedelju u 12 časova, dok je treća zakazana za 15.