Rea pobedio u Portimau, Bautista se odlično probio

Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Kavasakija Džonatan Rea slavio je na prvoj trci desetog vikenda Svetskog superbajk šampionata voženoj u Portimau, u Portugalu.

Aktuelni šampion je tako stigao do desete pobede ove sezone, zahvaljujući kojoj je povećao prednost u generalnom plasmanu. Britancu je najbliži bio Čaz Dejvis na Dukatiju, sa nešto manje od četiri sekunde zaostatka, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Jamahe Mihael van der Mark.

Rea je vrlo brzo posle starta uspeo da se odvoji od rivala, dok se Dejvis probio sa 12. pozicije, ali je zatim imao kontakt sa timskim kolegom Alvarom Bautistom. Španac je izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati u trku blizu začelja, dok je Dejvis počeo da sustiže Toma Sajksa, koji vozi za BMW. Vozač Dukatija je projurio pored sunarodnika, koji je posle greške pao na šesto mesto.


Bautista je uspeo da se probije u narednim krugovima, dok je Van der Mark posle Sajksove greške nasledio treće mesto, a u jednom trenutku je pokušao da iznenadi Dejvisa. Njihov duel je potrajao nekoliko krugova, pre nego što se Britanac odvojio, ali nije mogao da sustigne Reu. Van der Mark je ostao usamljen na trećoj poziciji, dok je Bautista zauzeo četvrto mesto, ispred Leona Haslama i Topraka Razgatlioglua, koji voze Kavasaki. Iza njih sledili su Aleks Lous, Sandro Korteze i Marko Melandri na Jamahama, a prvu desetoricu kompletirao je Mikael Rinaldi na privatnom Dukatiju.

Rea na čelu generalnog plasmana sada ima 458 bodova, a prati ga Bautista sa 365.

Druga trka u Portimau vozi se u nedelju u podne, dok je treća na programu od 15.