Dominantna pobeda Ree u Portimau

Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Aktuelni šampion Džonatan Rea trijumfovao je na prvoj trci trećeg vikenda ovogodišnjeg Svetskog superbajk šampionata u Portugalu.

Vozač Kavasakija je tako došao do treće pobede ove sezone, ali je prethodne dve ostvario u sprint trkama. Drugo mesto zauzeo je Toprak Razgatlioglu na Jamahi, dok je treći bio njegov timski kolega Mark van der Mark.

Rea je na prvoj trci u Portimau startovao sa pol pozicije i od tada je samo povećavao prednost, dok rivali nisu mogli da mu priprete. Britanac je imao pet sekundi prednosti u odnosu na Razgatlioglua, koji je takođe imao relativno mirnu trku, dok je Van der Mark vodio veliku borbu za treće mesto.

Holanđanin je posle lošeg starta pao na četvrto mesto, a potom je dodatno nazadovao, ali je iz velike borbe sa Aleksom Lousom na Kavasakiju i vozačem privatne Jamahe Lorisom Bazom izašao kao pobednik. Lous je na kraju bio četvrti, ispred Mikaela Rubena Rinaldija na privatnom Dukatiju i Baza, dok je vodeći u generalnom plasmanu Skot Reding bio tek sedmi.

Uprkos takvom raspletu, Britanac je zadržao prvu poziciju u šampionatu i ima osam bodova više od Ree.

Prvu trku u Portugalu obeležio je i težak pad Sandra Kortezea, koji je prebačen u bolnicu u svesnom stanju. Na pregledima je ustanovljeno da je doživeo prelom desne tibije, zbog čega će morati na operaciju. 

Druga i treća trka vikenda u Portimau voze se u nedelju u podne i 15 časova.