Het-trik Džonatana Ree u Portugalu

Podeli:
Getty Images/Quinn Rooney

Džonatan Rea, 33-godišnji britanski as na Kavasakiju, obeležio je četvrti vikend Superbajk šampionata sveta u portugalskom Portimaou, jer je trijumfovao na sve tri trke tokom dvodnevnog programa.

Rea je u subotu slavio ispred Turčina Topraka Razgatliolua na Jamahi, koji je zaostao nešto više od pet sekundi, dok je treće mesto pripalo drugoj Jamahi, Holanđaninu Mihaelu Van der Marku, sa sedam sekundi zaostatka. Vodeći u generalnom plasmanu, Britanac na Dukatiju Skot Reding, bio je „tek” sedmoplasirani.

U nedelju je prvo vožena „sprint” trka, samo 10 krugova i 45.9 kilometara, u kojoj je Rea takođe bio najbrži. I opet ispred Razgatliolua, za 2.9 sekundi, dok je treće mesto pripalo Francuzu Lorisu Bazu.

U popodnevnim časovima usledila je i poslednja trka na stazi Algarve. Ponovo je Rea zablistao, opet je od starta do cilja imao prednost u odnosu na konkurenciju, da bi na kraju sa više od četiri sekunde prednosti trijumfovao u odnosu na drugoplasiranog Skota Redinga i trećeplasiranog Mihaela Van der Marka, koji su na ciljnoj liniji u foto-finišu odlučili o drugoj poziciji.

U generalnom plasmanu došlo je do promene na vrhu, pa je Rea sa nova 62 boda izbio na lidersku poziciju, sa ukupno 136 bodova. Drugoplasirani Skot Reding sada ima 132, a trećeplasirani Toprak Razgatliolu 103 boda.

Naredni vikend u Superbajk šampionatu sveta je 29. i 30. avgusta u španskom Aragonu.