Turčin Razgatliolu šampion sveta u Superbajku

SuperBike 21. nov 202111:441 komentar
Podeli:
Toprak Razgatliolu
AP Photo/Achmad Ibrahim

Turčin Toprak Razgatliolu je novi šampion sveta u superbajku. Osvajanjem drugog i četvrtog mesta na poslednje dve trke sezone u Indoneziji, 25-godišnjak iz Alanje prigrabio je prvu titulu, nadmašivši Britanca Džonatana Reu, kome ni dve pobede u nedelju nisu donele sedmu uzastopnu šampionsku krunu!

Inače, zbog obilnih padavina na stazi „Pertamina Mandalika“, subotnja trka je otkazana, pa je plan organizatora bio da sve tri trke vikenda voze u nedelju. Ipak, na kraju su vožene „samo“ dve, koje su donele novog šampiona sveta.

U prvoj trci trijumfovao je Rea ispred Razgatliolua i Redinga, dok je u drugoj ponovo slavio Rea, ovog puta ispred Redinga i Holanđanina Van der Merka, dok je Turčin bio četvrti, svestan da mu i ta pozicija donosi titulu.

Razgatliolu je do najvećeg uspeha u karijeri došao sa 546 osvojenih bodova i ukupno 13 pobeda na 37 trka. Drugoplasirani Rea je sakupio 551 bod (takođe 13 pobeda), a trećeplasirani Britanac Skot Reding 501 bod (7 pobeda).

Na četvrtom mestu u Svetskom šampionatu je Italijan Andrea Lokateli sa 291 bod, petoplasirani je njegov sunarodnik Ruben Rinaldi sa 282 boda, a šestoplasirani Holanđanin Mihael van der Mark sa 262 boda. Sedmoplasirani je Amerikanac Garet Gerlof sa 228 bodova, dok je osmoplasirani legendarni Englez Sem Lous sa 213 bodova, uz dosta propuštenih trka u završnici sezone.

U konkurenciji konstruktora slavila je Jamaha sa 607 bodova. Drugoplasirani Dukati sakupio je 13 bodova manje – 594, a trećeplasirani Kavasaki 570.

Komentari

Vaš komentar