Solberg radi na pokretanju tima u WRC

WRC 11. apr 202015:10 > 15:15
David Ramos/Getty Images

Šampion sveta iz 2003. godine Peter Solberg rekao je da pregovara sa dva proizvođača oko pokretanja svog tima u Svetskom reli šampionatu.

Tokom trofejne karijere u elitnom šampionatu Norvežanin je ostvario 13 trijumfa, a potom je bio izuzetno uspešan u Svetskom relikros šampionatu. Osvojio je dve titule, ali je ostao bez mesta na kraju 2018. godine, kada je Folksvagen ukinuo gotovo sve auto-moto aktivnosti.

Solberg se zvanično povukao prošle godine, ali nije odustao od povratka reliju na drugi način, kao tim menadžer. Zanimljivo je da je već vodio tim, čak je i vozio za njega, ali je tome došao kraj kada se Subaru povukao iz Svetskog reli šampionata 2018. godine.

Da, želim svoj tim. Uradiću to na svoj način, bez politike. Sve se svodi na pobede i jedan cilj. Ne radi veliki broj timova na tome. Trenutno pregovaram sa dva proizvođača, a to već uveliko traje“, rekao je Solberg.

Norvežanin je istakao da je prvobitno planirao da uđe u šampionat sa svojim timom 2022. godine, kada na snagu stupaju novi propisi, ali je priznao da bi pandemija koronavirusa mogla da dovede do promene planova.

Plan mi je bila 2022. godina. Znam koliko je vremena potrebno da se izgrade tim, automobil i sve ostalo. Već znam koga želim u timu. Sve što treba je da pritisnem dugme i sve će krenuti. Ali, sve je na čekanju sada, to je nešto što moramo da poštujem. Da li će se to desiti 2022, 2023. ili 2024, ne uzbuđujem se, inam san. Želim da imam fabrički tim i pobedim“, naglasio je Solberg.

Solbergov sin Oliver se poslednjih godina probija u reliju, međutim, to ne znači da će automatski dobiti mesto u očevom timu.

Oliver mora da se izbori za sebe. Ima kontrolu. Ako budem imao tim u budućnosti i sve bude išlo kako treba, na njemu je da se dokaže da je dovoljno dobar za taj tim. Malo sam staromodan, ali svako mora da odradi svoj posao. Ovo ne radim zbog Olivera, već zbog sebe. On mora da odradi svoj deo, neće biti privilegija u budućnosti. Mora da se pokaže, da bude stabilan i potpuno fokusiran. Ako nije dovoljno dobar, nema šanse“, istakao je Solberg.