Kralj Monte Karla: Leb slavio u Fordu za početak nove ere!

WRC 23. jan 202213:57 > 23:293 komentara
Podeli:
Sebastijan Leb
Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Devetostruki svetski šampion Sebastijan Leb trijumfovao je na Reliju Monte Karlo kojim je startovao ovogodišnji Svetski reli šampionat (WRC), a na kojem je nastupio kao gostujući vozač.

Legendarni Francuz je u Kneževini upisao svoju prvu pobedu za volanom Forda, ujedno prvu uopšte koju nije ostvario za nekog proizvođača automobila koji nije Sitroen, a ukupno 80. Poslednja među trijumfima koje je ostvario braneći boje francuskog proizvođača bila je na Reliju Katalonije 2018. godine, a ostvario ju je sa suvozačem Danijem Elenom, kojeg je nasledila Izabel Galmiš, kojoj je to prvi trijumf.

Leb je u Monte Karlu slavio po osmi put, čime se izjednačio po broju pobeda sa Sebastijanom Ožijeom, koji je od prošle godine samostalno držao rekord. Upravo njih dvojica su vodili borbu za trijumf na ovogodišnjem izdanju legendarnog relija, a ona je odlučena u samom finišu. Aktuelni svetski šampion je, inače, isto u Kneževini nastupio kao gostujući vozač, pošto će ove godine voziti tek nekoliko relija za Tojotu.

Dvojica Francuza su se od četvrtka smenjivali u vođstvu, a u nedelju ujutro se činilo da je Ožije uradio ono što je potrebno da bi odneo trijumf. Međutim, na pretposlednjem specijalu mu je pukla guma, što je Leb iskoristio i preuzeo vođstvo i uspeo da ga zadrži do kraja, a tako ujedno na savršeni način označi početak nove hibridne ere u WRC. 47-godišnji Francuz je na kraju imao 20 sekundi prednosti u odnosu na svog sunarodnika, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Kreg Brin, u još jednoj Ford Pumi.

Do pobede na superspecijalu došao je Kale Rovanpera u Jarisu i tako osvojio dodatnih pet bodova u generalnom plasmanu, ispred Elfina Evansa u sličnom modelu. Leb je bio četvrti, pa su mu pripala dva boda, dok je Ožije osvojio poslednji bod zahvaljujući petom mestu.

Svetski reli šampionat nastavlja se Relijem Švedske koji je na programu od 24. do 27. februara.

Komentari

Vaš komentar