Šveđani se protive da Rusi za vikend startuju na WRC reliju

WRC 8. feb 202314:411 komentar
Nikolaj Grjazin i Konstantin Aleksandrov
DPPI/Panoramic

Švedska motorsport federacija je protiv učešća ruske posade Nikolaj Grjazin/Konstantin Aleksandrov na drugom reliju u okviru WRC Svetskog šampionata, koji će se ovog vikenda voziti u okolini Umee.

Posle vojne intervencije Rusije u Ukrajini, Svetska automoto federacija (FIA) je bila jedna od mnogih međunarodnih federacija koja je uvela ograničenja sportistima iz Rusije i Belorusije. Međutim, ograničenja FIA pokazala su se kao najmekša: vozači mogu da učestvuju na međunarodnim takmičenjima, ali pod simbolima FIA i nije im dozvoljeno da koriste svoje nacionalne zastave i himne.

Upravo tako su se Grjazin i Aleksandrov takmičili prošle godine, mada ne svuda. Estonija im, na primer, nije dozvolila nastup u reliju WRC šampionata, jer su odluku donele državne vlasti, ujedno i pokrovitelji relija, pa organizatori nisu imali drugog izbora, nego da diskvalifikuju Ruse.

Slična situacija dogodila se i u Finskoj – tamo je sponzor takmičenja „Sekto“ saopštio da ne želi Grjazina na startu, isto mišljenje imala je i Finska autosport savez (AKK), ali su državne vlasti ostale neutralne, uprkos lošem iskustvu svoje zemlje sa Rusijom. Grjazin, bez obzira na sve, nije startovao, zato što je pao na testu, pre početka relija.

Sada se Švedski savez protivi učešću ruske posade u Umeji, ali je takmičenje pod pokroviteljstvom FIA i lokalne sportske vlasti ne mogu da isključe Ruse. Situaciju može da reši samo država.

Grjazin nije komentarisao slučaj, ali je to učinio njegov kolega u „Tok Sportu“, Oliver Solberg.

„Zapravo, Nikolaj i njegov suvozač nisu uradili ništa loše, jer je neko drugi kriv za ovaj rat. Nisu oni krivi, neka voze. Angažovani smo u vožnji reli automobila i zabavljamo se. To je najvažnija stvar“, rekao je Solberg lokalnom radiju.

Grjazin je sezonu u WRC2 šampionatu započeo drugim mestom na reliju Monte Karla, i to posle pobede u trci, ali i kazne od pet sekundi, jer je na jednoj krivini skratio stazu sa sva četiri točka, pa je na kraju zauzeo drugo mesto.

Komentari

Vaš komentar