119. izdanje „Pakla severa“: Holanđanin rekordom do pobede

Podeli:
Dilan van Barle
Image ID: 1011374774 via Guliver

Legendarna biciklistička trka Pariz – Rube, koja se održava od 1896. godine, vožena je u ponedeljak, a pobedu je ostvario Holanđanin Dilan van Barle iz tima Ineos Grenadirs. Bilo je ovo 119. izdanje trke koja je, između ostalog, poznata i po nadimcima „Pakao severa“, „Kraljica klasika“ i „Nedelja u paklu“.

U pitanju je najveći jednodnevni klasik u kalendaru svetskog biciklizma. Trka je bila duga 257,2 kilometra, a Van Barle je oborio rekord sa prosečnom brzinom od 45,79 kilometara na čas. Za pobedu mu je bilo potrebno vreme od 5 časova i 37 minuta.

Biciklizam:

Ovo je sedmi put da Holanđani trijumfuju na ovoj trci, prvi put od 2014. godine, kada je pobednik bio Niki Terpstra, koji je ove godine bio na 50. poziciji. Najviše pobeda imaju belgijski biciklisti (57), a za njima slede Francuzi (28).

Na drugom mestu našao se Belgijanac Vaun van Ert iz Jumbo Visme, dok je plasman na podijum obezbedio i Švajcarac Štefan King iz Grupame FDJ.

Među prvih deset našli su se još i Tom Devrind, Matej Mohorič, Adrijan Peti, Jasper Stujven, Loran Pišon, Matju van der Pel i Iv Lampert.

Komentari

Vaš komentar