Điro: Belgijancu Kampenercu pobeda i ovacije u Gorici

Biciklizam 23. maj. 202118:08
Podeli:
Viktor Kampenerc
Gian Mattia D'Alberto/LaPresse via AP

Belgijanac Viktor Kampenerc pobednik je 15. etape Điro D'Italija, koja se u dužini od 147 kilometara vozila od Gradeža do italijanske Gorice. Na ovoj etapi karavan je prošao kroz Sloveniju (43 kilometra), a poseban šmek dala je publika, koja je u goriškim brdima, u velikom broju bodrila bicikliste.

Etapu je obeležio masovni pad na startu, kada je nekoliko takmičara odustalo, među kojima i Nemac Emanuel Buhman, koji je do danas bio šestoplasirani u generalnom poretku.

U ciljnom sprintu slavio je 29-godišnji Viktor Kampenerc, član ekipe Kjubeka ASSOS, koji je tako došao do svoje prve pobede na Điru, posle dva druga i jednog trećeg mesta. Druga pozicija pripala je Holanđaninu Oskaru Risebeku, dok je trećeplasirani Nemac Nikijas Arnt zaostao sedam sekundi.

Peloton sa favoritima za ukupnu pobedu, u cilj je došao sa 17 minuta zaostatka. U generalnom plasmanu 24-godišnji Kolumbijac Egan Bernal (Ineos Grenadijer) ima minut i 33 sekundi prednosti ispred Britanca Sajmona Jejtsa (Bajk Ikščejndž), te 1:51 minuta u odnosu na trećeplasiranog Italijana Damijana Karuza (Bahrein Viktorijus).

Tokom većeg dela etape u begu je bila velika grupa biciklista, u kojoj su glavnu reč vodili Holanđani i Belgijanci. Na kraju su i podelili megdan za prvo mesto, a uspešniji je bio Kampenerc.

U ponedeljak se vodi izuzetno teška brdska etapa od Saćilea do Kortine D’Ampeco, u dužini od 212 kilometara.

Komentari

Vaš komentar