Điro: „Domaćin“ sprintom do prvenca, Lopez i dalje roze

Biciklizam 19. maj. 202218:231 komentar
Podeli:
Stefano Oldani
Image ID: 1012104873 via Guliver

Italijanski biciklista Stefano Oldani pobednik je 12. etape slavne trke „Điro D'Italija“ – 24-godišnjak iz Milana bio je najbrži na 204 kilometra dugoj trasi koja se po brdovitom terenu vozila od Parme do Đenove.

Oldani, vozač ekipe Alpesin-Finiks, na ovaj način ostvario prvu pobedu na trkama „Velike turneje“. Vreme potrebno za trijumf bilo je četiri sata, 26 minuta i 47 sekundi.

Điro '22:

U sprintu je bio brži od sunarodnika Lorenca Rote iz Intermaršea, a na podijum se popeo i Holanđanin Gejr Lemrajze iz Jumbo Visme.

Napadali su Rota i Lemrajze u finišu, ali je Oldani uspeo da odbije njihove napade, najviše zahvaljujući dobroj saradnji sa timskim kolegama Matjuom van der Pulom i Oskarom Viserbekom.

Među prvih deset našli su se još i Bauke Molema, Santjago Buitrago Sančez, Vilko Kelderman, Lukas Hamilton, Andrea Vendrame, Rejn Tarmae i Paskal Enkhorn.

U generalnom plasmanu i dalje je prvi Španac Huan Pedro Lopez iz Treg-Segafreda, koji je roze majicu zadržao sa 12 sekundi prednosti u odnosu na Ričarda Karapaza iz Ineos Grenadirsa. Žoao Almeida iz Emirejtsa je treći u ukupnom poretku na Điru.

Ovo je druga etapa zaredom u kojoj pobeđuje domaći biciklista – u sredu je u etapi koja se vozila od Santarkanđela di Romanje do Ređo Emilije najbrži bio Alberto Dajneze, ali mu je potom u bizarnom incidentu posle trke zatvarač šampanjca povredio oko, a zbog te nezgode je bio primoran da napusti ovogodišnji Điro.

U petak će se voziti 13. etapa – po ravnom terenu biciklisti će se trkati od Sanrema do Kunea.

Osvajač prošlogodišnjeg Đira je Kolumbijac Egan Bernal, koji je iza sebe 2021. ostavio Damijana Karuza i Sajmona Jejtsa.

Komentari

Vaš komentar