Kontroverze u biciklizmu: UCI zabranio dva načina vožnje

Biciklizam 10. feb 20211:34 > 1:50
Podeli:
Tour de France
Reuters, Benoit Tessier

Međunarodna biciklistička federacija (UCI) promenila je pravila trkanja i zabranila dva načina vožnje zbog sigurnosnih razloga, što je izazvalo mnogo reakcija među biciklistima, objavio je Lekip.

Krovna biciklistička federacija zabranila je sedenje na ramu bicikla pri vožnji nizbrdo, što je proslavio Slovenac Matej Mohorič, zbog čega se u biciklističkom karavanu taj stil i naziva „Mohoričev položaj”. U isto vreme, zabranjeno je i naslanjanje podlakticom na sredinu volana, osim u vožnji na hronometar. Nova pravila koja je objavio UCI, biće na snazi na najvišoj razini od 1. aprila.

Ovi položaji možda ne predstavljaju opasnost za profesionalne bicikliste, ali mnogo su opasniji za amatere i mlade bicikliste, koji žele da oponašati najveće zvezde sporta. Moramo da budemo uzor mladima”, rekao je Đani Bunjo, predsednik sindikata profesionalnih biciklista nakon uvođenja pravila.

Kazne za korišćenje oba načina vožnje variraju – od 840 evra kazne, gubitka 25 bodova na rang-listi UCI, ili čak isključenja sa takmičenja u Svetskim serijama, Svetskim prvenstvima, ili Olimpijskim igrama.

Od 1. aprila UCI će mnogo strožije kažnjavati one koji đubre bacaju na, ili uz drum, izvan za to predviđenih područja.

Biciklisti su već izrazili bes na društvenim mrežama. Nemački sprinter Andre Grajpel se pitao koliko je vozača zapravo upitano o opasnostima kod oba načina trkanja pre promene pravila, dodajući:

UCI bi trebalo da se bavi drugim pitanjima koja se više tiču sigurnosti na drumovima, posebno u sprintu.

Kolumbijac Egan Bernal odluku je nazvao „besmislenom”, a njegov novi klupski kolega u Ineos Grenadijeru, Tom Pidkock – „glupom”.

Bivši svetski prvak Mihal Kvjatkovski našalio se, „da će od 2022. zabraniti bilo kakva slavlja, dok biciklista skida ruke sa volana i nametati ograničenja brzine.”

Sa druge strane, irski biciklista Dan Martin pohvalio je odluku Unije i sindikata, „jer su prvi put delovali odlučno i proaktivno, a da ih nije vodio ozbiljan prethodni incident”.

Komentari

Vaš komentar