Kreće Vuelta: Roglič želi het-trik, prete Bernal i Karapas

Biciklizam 13. avg. 202116:26
Podeli:
Primož Roglič pobednik Vuelte
FRANCE OUT PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxONLY YUZURUxSUNADA 2390879

U subotu kreće treća Gran tur trka sezone u prenatrpanom biciklističkom kalendaru. Poput svake velike trke i Vuelta, iako je za mnoge tek treća po vrednosti (iza Tura i Đira), ponudiće zanimljivo društvo i borbu za jedan od najvećih naslova, ne samo sezone, već i biciklizma uopšte.

Mnogi su skloni tvrdnji da će Trka po Španiji, koja se završava 5. septembra, biti kruna sezone, posle Đira, Tura, ali i Olimpijskih igara u Tokiju.

Slovenački biciklista Primož Roglič (Jumbo-Visma), dvostruki pobednik španske Vuelte, kreće po treći uzastopni naslov na Pirinejima, a najveći rivali biće mu tandem iz Ineos Grenadijera, Kolumbijac Egan Bernal i Ekvadorac Rišar Karapas.

Na ovogodišnjoj Vuelti neće biti po mnogima trenutno najboljeg bicikliste današnjice, dvostrukog pobednika Tur de Fransa, Slovenca Tadeja Pogačara (UAE Tim Emirejts), koji je odlučio da preskoči ovogodišnju trku po Španiji.

Povezane vesti

Od bivših pobednika trke, uz Rogliča će se na startu pojaviti i 41-godišnji Španac Alehandro Valverde (Movistar), koji je trijumfovao 2009. godine, a još sedam puta je bio među prvom trojicom u konačnom plasmanu. U svojoj ekipi imaće podršku Kolumbijca Migela Anhela Lopesa i Španca Enrika Masa.

Roglič je nakon razočaravajućeg prisilnog odustajanja usred Tur de Fransa, gde je njegova ekipa doživela niz padova, koji su je gotovo prepolovili već nakon prve nedelje, zablistao na Olimpijskim igrama u Tokiju, pobedom u trci na hronometar.

U Španiji će pokušati da napravi nešto, što je u istoriji Vuelte uspelo samo dvojici biciklista. Tri titule zaredom osvojili su još Španac Roberto Eras (2003. – 2005) i Švajcarac Toni Rominger (1992. – 1994).

U svom istorijskom pohodu Roglič će imati snažnu podršku, jer će Jumbo-Visma na start trke u Burgosu poslati Holanđane Stivena Krajsvajka, Kuna Boumana, Roberta Hesinka, Lenarta Hofštedea, Sema Omena, Amerikanca Sepa Kusa i Belgijanca Natana van Hojdonka.

Nabrajati sve Primoževe rivale u Španiji nije potrebno, sigurno će biti i iznenađenja, kao što ih je bilo i na Turu, ali svi koji vole biciklizam i oni koji nešto o tome znaju, fokusiraće se na „veliku trojku“.

Povezane vesti

Kolumbijac Egan Bernal, ovogodišnji pobednik Đira i osvajač Tura iz 2019. godine, pokušaće da ostvari karijerni Gran Tur, nešto što je uspelo samo sedmorici biciklista, među kojima su i aktivni asovi Kris Frum i Italijan Vićenco Nibali. Bernal je posle osvojenog Đira odustao od Tura, baš zbog želje da kompletira sve velike naslove upravo u Španiji.

Iz iste ekipe, britanskog Ineos Grenadijera, stiže i treći favorit trke, Ekvadorac Rišar Karapas. Nekada iznenađujući pobednik Đira (iz 2019. godine), a sada 28-godišnji olimpijski šampion (slavio u drumskoj trci u Tokiju), želi da načini korak napred u odnosu na prošlogodišnje drugo mesto na Vuelti.

Eganovi i Rišarovi pomagači biće olimpijski šampion u brdskom biciklizmu, Britanac Tom Pidkok, pa njegov zemljak Adam Jejts, daroviti Rus Pavel Sivakov, Holanđanin Dilan van Barli, Ekvadorac Džonatan Narvaes i Italijan Salvatore Pućio.

Trka po Španiji počinje i završava se pojedinačnim hronometrom. Prvi kreće u subotu u Burgosu i dužine je 7,1 km, a potencijalno odlučujući voziće se 5. septembra od Padrone do Santjago de Kompostele, u dužini od 33,8 km.

Organizatori su u tri nedelje ugurali još osam ravnih etapa, četiri po brdovitom terenu i sedam planinskih u kojima će se, najverovatnije, određivati redosled na vrhu. Naravno, tu su i dva dana odmora. Trasa kojom će biciklisti proći na 76. izdanju La Vuelte dugačka je 3.417 kilometara i ove godine će prolaziti isključivo španskom teritorijom.

Komentari

Vaš komentar