Teška Viginsova priča: Trener zlostavljač, očuh nasilnik

Biciklizam 19. apr 202212:20
Podeli:
Bredli Vigins
Photo by Tim de Waele/Getty Images

Čuveni britanski biciklista Bredli Vigins kaže da ga je sa 13 godina seksualno zlostavljao trener.

Vigins, prvi Britanac koji je osvojio Tur d’ Frans i trostruki olimpijski prvak, kaže da tada nije imao kome da se obrati.

„Seksualno me je zlostavljao trener kada sam bio mlađi – približno 13 godina – nikada do kraja nisam to prihvatio. Sve to je uticalo na mene kada sam odrastao… Potisnu sam to“.

Povezane vesti:

Vigins kaže da nije mogao da se poveri svom očuhu, pošto ga je ovaj tukao i kritikovao ga jer nosi biciklističku opremu.

„Očuh je bio nasilan prema meni, govorio mi je da sam ‘peder’ što nosim takve stvari, pa njemu nisam mogao da kažem. Bio sam samotnjak. Samo sam želeo da izađem iz okruženja. Nisam bio zainteresovan ni za šta, čudne su bile tinejdžerske godine, bicikl mi je pomogao“, rekao je 41-godišnji Vigins.

Vigins je govorio i o depresiji s kojom se borio, a rekao je i da je dobar deo života proveo pokušavajući da razume odnos sa svojim ocem – australijskim biciklistom Garijem Viginsom, koji je napustio porodicu kada je Bredli bio mali i potom poginuo 2008. godine posle tuče na kućnoj žurki.

„Pokušavao sam da pobegnem od života. Nikada nismo dobili odgovore o njegovom ubistvu. Napustio nas je kada sam bio mali, pa sam ga upoznao tek sa 18. Malo smo uspostavili vezu, ali potom nismo govorili u nekoliko godina pre ubista. Bio je moj heroj, želeo sam da mu se dokažem. Bio je veliki talenat u biciklizmu, ali je bio alkoholičar, manično depresivan, prilično nasilan, i uzimao je mnogo droga“.

Takođe, Vigins je istakao da mu je bilo teško da se nosi sa slavom posle trijumfa na Tur d’ Fransu 2012. godine.

„Ja sam introvertna osoba kojoj je stalo do privatnosti. Nisam znao ko sam to ‘ja’, pa sam stavio neku masku, kao neke rok zvezde. Nisam to bio ja. To je verovatno najnesrećniji period mog života“, zaključuje Vigins.

Komentari

Vaš komentar