"Zašto je Vigins koristio zabranjene lekove pred Tur?"

Vesti biciklizam 24. sep. 201616:52 > 16:55
Podeli:
Bryn Lennon/Getty Images

Nekadašnji timski doktor Bredlija Viginsa doveo je u pitanje odluku da se britanskom biciklisti dozvoli upotreba zabranjenih supstanci samo nekoliko dana pre velikih trka.

  Vigins je u više navrata dobio dozvolu Međunarodne biciklističke federacije (UCI) i Svetske antidoping agencije (WADA) za izuzeće za terapeutsku upotrebu da bi koristio kortikosteroide.

Prentis Stefen je za BBC rekao da je bi izuzetno iznenađen što je Viginsu bio prepisan taj lek. Takođe je dodao da smatra da je vladajuće telo svetskog biciklizma pogrešilo što je britanskom biciklisti dalo dozvolu da koristi tako jake kortikosteroide.

Viginsovi lekarski podaci našli u se među onima koje je objavila ruska hakerska grupa „Fancy Bears“, koja ih je prethodno ukrala iz baze Svetske antidoping agencije. Britanac je istakao da je koristio zabranjene supstance iz legitimnih medicinskih razloga i da nije prekršio nikakva pravila. Svaki sportista ima pravo da traži izuzeće za terapeutsku upotrebu, a u Viginsovom slučaju zeleno svetlo su dale i UCI i WADA.

U objavljenim dokumentima se vidi da je Viginsu, koji ima probleme sa astmom i alergijama, data dozvola da koristi trijamcinolon, jak kortikosteroid, sam nekoliko dana pre tri važne trke. Među tim trkama je i Tur d Frans 2012. godine, na kojem je trijumfovao i postao prvi Britanac kojem je to pošlo za rukom. Sličnu dozvolu dobio je pred izdanja Tura 2011. i Điro 2013. godine, a Vigins se našao u centru pažnje zbog toga što mu takva terapija nije bila potrebna pre 2011. i posle 2013. godine.

Do tada, Vigins je dobio samo dozvolu da koristi standardne inhalatore za astmu 2009. godine, a Stefen mu je bio timski doktor u Garmin Sliptrimu. Te godine, Britanac se probio u drumskom biciklizmu i zauzeo je četvrto mesto na Turu. Iako nije mogao da komentariše Viginsove privatne lekarske podatke, Stefen je istakao da je iznenađe da mu je bila potrebna takva terapija.

„Bio sam iznenađen da postoji dokumentacija za izuzeće za terapeutsku upotrebu samo nekoliko dana pre tri važne trke – dva Tura i jedan Điro. Morate da razmislite da je velika slučajnost da bi toliko velika doza kortikoteroida bila potrebna baš pre najvažnije trke sezone. Kada se sada pogleda, ne izgleda dobro, niti ispravno za zdravlje sportiste, niti sa sportskog stanovišta“, itakao je Stefen.

Zahteve za izuzeće je podneo Ričard Frimen, tadašnji doktor tima Skaj, koji je sada radi sa britanskom reprezentacijom. U svim zahtevima se navodi da je Vigins bio podvrgnut endoskopiji nosa 2011. godine i da mu je potrebna ozbiljnija terapija da bi kontrolisao svoje alergije.