Dimulan za 31 sekundu pobedio Kintanu za Điro!

Vesti biciklizam 28. maj. 201717:42 > 17:43
Podeli:
Bryn Lennon/Getty Images

Biciklista Sunveba Tom Dimulan pobedio je na jubilarnom, 100. izdanju trke Điro d‘Italija, pretekavši Naira Kintanu iz Movistara tokom poslednje etape – hronometra od legendarne „Monce“ do Milana.

Pred veliko finale, Holanđanin je imao 53 sekunde zaostatka u odnosu na Kintanu, ali se znalo da je veliki favorit u vožnji na hronometar. Dimulan je zauzeo drugo mesto na poslednjoj etapi, dugoj 29,3 kilometra, sa 15 sekundi zaostatka u odnosu na sunarodnika Josa van Emdena iz tima Loto.

Kintana je u cilju imao minut i 24 sekunde lošije vreme od Dimulanovog, što mu je omogućilo da zauzme drugo mesto na prvom Gran turu sezone, ispred prošlogodišnjeg pobednika Vinčenca Nibalija.

Dimulanu je titula na Điru najveći uspeh karijere, a njegov trijumf došao je posle niza preokreta poslednjih dana. Holandski biciklista je držao roze majicu od desete do 19. etape, a bez nje je ostao posebno zbog incidenta koji se desio tokom 16. etape. Tada je pobednik Đira zbog stomačnih tegoba bio primoran da neplanirano ode u toalet, a njegovi rivali nisu želeli da ga sačekaju i tako su smanjili razliku.

Novi osvajač roze majice je uspeo da zadrži vođstvo do 19. etape, kada je Kintana iskoristio bolju vožnju na planinskim etapama, a potom je u subotu povećao svoju prednost. Ipak, zbog činjenice da je Dimulan specijalista u vožnji na hronometar, bilo je jasno da će Kintana imati težak posao da se zadrži u vođstvu, a da su šanse da ga Nibali i Tibo Pino ugroze još manje.

Dimulan je u nedelju postao prvi Holanđanin koji je trijumfovao na Điru, a treći koji je slavio na nekom Gran turu. Pre njega, to su uspeli Jan Jansen i Jop Zetemelk, koji su upisali po jednu pobedu na Tur d‘Fransu i Vuelti.