Slovenac Špilak pobednik Trke kroz Švajcarsku

Vesti biciklizam 18. jun 201719:25 > 19:31
Podeli:
Kristof Van Accom/Getty Images

Slovenački biciklista Simon Špilak, član tima Kaćuša pobednik je ovogodišnje trke kroz Švajcarsku.

Poslednju etapu ovogodišnje trke činio je hronometar oko Šafhauzena, duzine 29 kilometara.

Kao i na prvom hronometru, pobedu je ubedljivo odneo vozač BMC-a, i Australijski šampion u ovoj disciplini, Roan Denis. On je distancu prešao za 36 minuta I 30 sekundi.

Iza njega su stigle njegove timske kolege Stefan Kung I Damjano Karuzo. Kada je reč o generlanom plasmanu, ukupnu pobedu na trci odneo je Slovenac Simon Špilak koji je pred poslednji dan imao velike 52 sekunde prednosti u odnosu na Karuza, koji je dobrom vožnjom na hronometru zadržao drugo mesto, ispred Stivena Krausvajka.

Špilak je uspeh iz 2015. ponovio najviše zahvaljhujući odličnoj vožnji u petak, kada je i stekao ogromnu prednost u odnosu na glavne rivale, kao i na poslednjoj etapi, s obzirom da je izgubio samo 4 sekunde u odnosu na drugoplasiranog Karuza.

Jedan od ljudi koji su obeležili trku je I Peter Sagan koji je ove godine u Svajcarskoj došao do dve etapne pobede, te ih sada ima ukupno 15 na ovom takmičenju.

Takođe, on je po rekordni 6. put slavio u poretku sprintera, te ponovo poneo crnu majicu. Plavu majicu je zasluzeno ponedo vozač Akva Bluh Sporta, Danac Lase Norman Hansen, koji je od prvog dana sakupljao bodove po brdskim ciljevima.

Crvenu majicu, namenjenu najboljem domaćem vozaču dobio je Matijas Frank, koji je poslendjih 5 etapa bio najbolje plasirani Svajcarac na ovoj trci. On je zauzeo o pristojno sedmo mesto u generalnom plasmanu.