Kontadorova pobeda iz snova, Frum pred trijumfom

Vesti biciklizam 9. sep 201718:30 > 18:31
Chris Graythen/Getty Images

Biciklista Trek-Segafreda Alberto Kontador slavio je na pretposlednjoj etapi ovogodišnje Vuelte, na kojoj će se oprostiti od biciklizma. Na istoj etapi, Britanac Kris Frum praktično je obezbedio trijumf, povećavši svoju prednost u odnosu na glavne rivale u borbi za crvenu majicu.

Kontador je do trijumfa na etapi voženoj od Korvere do Alto de L‘Anglira, dugoj 117,5 kilometara, došao posle solo vožnje u finišu. Na taj način, takođe je doneo prvi trijumf Španiji na poslednjem Gran Turu sezone.

Španski biciklista je krenuo u beg iz glavne grupe na poslednjem usponu dana, a nošen podrškom navijača pored puta uspeo je da sustigne vodeće i lako ih pretekne. Od tog trenutka, Kontador je bio sam na čelu, a niko od rivala nije mogao da mu pripreti.

Drugo mesto zauzeo je Vout Puls iz tima Skaj, ispred svog timskog kolege Fruma, koji u nedelju samo treba da stigne do cilja u Madridu, da bi zapečatio trijumf. Britanski biciklista će tako postati tek treći koji je u istoj godini pobedio na Tur d‘Fransu i Vuelti. Pre njega su to uspeli Francuzi Žak Anketil 1963. godine i Bernar Ino 1978. godine.

Poslednji vozač koji je pobedio na dva Gran Tura u istoj godini pre Fruma bio je Alberto Kontador, koji je 2008. godine slavio na Điru i Vuelti.

Pred poslednju etapu, Frum ima dva minuta i 15 sekundi prednosti u odnosu na Vinčenca Nibalija iz Bahrein-Meride. Veliko finale na sva tri Gran Tura tradicionalno se vozi revijalno, s izuzetnom ovogodišnjeg Đira, pa je očekivano da će Britanac upisati prvu pobedu na Vuelti. Frum je prethodno četiri puta bio najbolji na Turu – 2013, 2015, 2016. i ove godine.

Poslednja etapa 72. izdanja Vuelte vozi se u nedelju od Arojomolinosa do Madrida, duga 117,6 kilometara.