Armstrong: Biciklizam je otirač u sportu, i ja sam kriv

Vesti biciklizam 23. dec 201717:47 > 17:48
Podeli:
Bryn Lennon/Getty Images

Osramoćeni američki biciklista Lens Armstrong odlučio je da se javno oglasi povodom slučaja Krisa Fruma, za kojeg je prošle nedelje objavljeno da je pao na doping testu.

Armstrongu su oduzete sve titule na Tur d’Fransu, na kojem je bio nezaustavljiv od 1999. do 2005. godine, pošto je javno proznao doping posle višegodišnjeg negiranja.

Otkako je doživotno suspendovan iz biciklizma, Armstrong s vremena na vreme snima radio emisije u svom studiju, u kojem mu se ovoga puta pridružio nekadašnji timski kolega iz US Postala Dilan Kejsi. Uz to, u program je uključio i doktora, koji mu je pomogao da objasni šta je salbutamol, koji je Frum imao dvostruko više nego što je dozvoljeno tokom ovogodišnjeg izdanja Vuelte, ne kojem je trijumfovao.

Poslednja sam osoba koja bi trebalo da ima mišljenje o ovakvim stvarima. Biciklizam je otirač u svetu sporta, a ja sam veliki krivac za to„, rekao je Armstrong, a potom se okrenuo Frumu, „Zašto je morao uopšte da vozi na Vuelti kada je po četvrti put pobedio na Turu? Ima lepu ženu i sina, mogao je da bude na plaži„.

Chris Graythen/Getty Images

Armstrong se, takođe, dotakao kritike medija na Frumov račun.

Pokušavam da prihvatim odgovornost, pošto sam ja taj koji je sve poremetio. Pročitao sam priču koju je ‘Njujork Tajms’ napisao u Frumu i sportu. Kada je čitate, morate da pomislite da je Frum uzeo galon EPO-a za doručak, a to nije istina“, rekao je Armstrong, koji je dodao i da bi britanskom biciklisti trebalo da bude dozvoljeno da objasni šta se tačno desilo.

Frum nije suspendovan zbog povećanog nivoa salbutamola u njegovom urinu, ali mu preti oduzimanje titule sa Vuelte ukoliko dokaže da nije uzeo veću dozu od dozvoljene. Salbutamol je lek koji koriste astmatičari, ne nalazi se na listi zabranjenih supstanci, ali postoje ograničenja kojih sportisti moraju da se pridržavaju.