Jejtsu etapa, prednost narasla na 47 sekundi

Vesti biciklizam 16. maj. 201818:07 > 18:09
Podeli:
Bryn Lennon/Getty Images

Pobedom u jedanaestoj etapi od Asizija do Ozima Britanac Sajmon Jejts povećao je prednost u generalnom plasmanu bicklističke trke oko Italije.

Jejts je u Ozimu odbio napad Holanđanina Toma Dumulena i izborio drugu etapnu pobedu na 101. Điru.

Kratka brdska etapa donela je veliku borbu vodećeg tandema, a posle uspešnog napada na poslednjem usponu nosilac ružičaste majice je Dumulena dobio za dve sekunde, što mu uz 10 sekundi bonusa povećava prednost u generalnom plasmanu na 47 sekundi.

Jedanaesta etapa vožena je između dva iostorijski značajna mesta – od rodnog mesta Franje Asiškog, do gradića u kojem su sporazum o konačnom razgraničenju 1975. potpisali Italija i SFRJ.

Duga samo 155 i po kilometara, etapa je vodila bicikliste kroz pokrajinu Marke i preko nekoliko brdskih ciljeva dovela ih u gradić nadomak jadranske obale, desetak kilometara južno od Ankone.

Odluka je pala na samom kraju, na usponu od čak 16 procenata na ulazu u Ozimo. Peloton je tu stigao odbegli tandem u kome su bili Čeh Zdenjek Štribar i Belgijanac Tim Velens, a Jejts je imao najviše snage i ostao ispred Dumulena. Britanac je prethodno slavio u devetoj etapi na Gran Sasu.

Treće mesto u etapi izborio je Davide Formolo, a slede Alexandr Ženije, Domeniko Pocovivo o Patrik Konrad. Sedmi je kroz cilj, sa osam sekundi zaostatka, prošao Francuz Tibu Pino, koji u generalnom plasmanu čuva treće mesto, prvi put sa više od minuta kašnjenja za liderom.

Kris Frum je ponovo trazočarao i u cilj stigao sa 40 sekundi zaostatka, posle čega je skliznuo iz prvih 10 u generalnom plasmanu, sa 3 minuta i 20 sekundi kašnjenja.

Dvanaesta etapa vozi se u četvrtak od Ozima do Imole, nedaleko od Bolonje. To je prva od dve vezane ravničarske etape, duga je 214 kilometara i dovešće karavan na zapadnu kapiju Romanje.

Do kraja ovogodišnjeg Đira ostalo je deset etapa, a trka se završava 27. maja u Rimu.