Frum ispred Jejtsa u paklu Zonkolana za prvu etapu Đira

Vesti biciklizam 19. maj. 201817:21 > 17:47
Podeli:
Denis Doyle, Getty Images Sport

Vozač Tima Skaj Britanac Kris Frum pobedio je na 14. etapi 101. izdanja Đira d'Italije, svojoj prvoj, pošto je bio najbolji u planinskoj deonici dugoj 186 kilometara od San Vita al Taljamenta do Monte Zonkolana.

Frum, koji je prošle godine bio pobednik Tur d’Fransa i Vuelte, da bi potom bio akter doping skandala zbog nedozvoljenih supstanci u organizmu, uspeo je da do svog prvog etapnog trijumfa na Điru dođe u vremenu 5:25.31. 

Britanac je veliku borbu do samog finiša vodio sa sunarodnikom Sajmonom Jejtsom iz tima Mičelton Skot, koji je bio u poteri za njim, ali je na kraju etapu završio kao drugi sa šest sekundi zaostatka. 

Italijan Domeniko Pocovivo vozač tima Bahrein Merida je bio treći (+0:23), a Kolumbijac Migel Anhel Lopez iz tima Astana četvrti, koji je na cilj stigao 25 sekundi za Frumom. 

Branilac titule na Điru Tom Dumulan je bio petoplasirani sa 37 sekundi zaostatka, ali su predviđanja da bi sve veći „minus“ u generalnom plasmanu mogao da nadoknadi kada se bude vozio hronometar u 16. etapi. 

Jejts je povećao prednost u generalnom plasmanu, te sada ima minut i 24 sekunde više nad Dumulanom, dok je treći Pocovivo (+1:37). 

U nedelju se na Điru vozi još jedna planinska etapa, 15. po redu, od Tolmeca do Sapade, u dužini od 176 kilometara, a zatim sledi dan pauze.