Điro: Šahmanu etapa, Dumulan stiže Jejtsa

Vesti biciklizam 24. maj. 201817:55 > 17:56
Podeli:
Bryn Lennon/Getty Images

Biciklista Kvik-Stepa Maksimilijan Šahman trijumfovao je na 18. etapi ovogodišnje trke Điro d‘Italija, koja je unela neizvesnost pred sam finiš prvog Gran Tura sezone.

Šahman je do trijumfa na planinskoj etapi od Abijategrasa do Prato Nervoza, dugoj 196 kilometara, došao pošto se odvojio od vodeće grupe. Nemački biciklista je trijumfovao sa deset sekundi prednosti u odnosu na Rubena Plasu iz Izraelske biciklističke akademije. Njima dvojici se na podijumu pridružio Matija Kataneo iz Andronija, koji je bio još šest sekundi dalje.

Vodeći u generalnom plasmanu Sajmon Jejts izgubio je vreme u odnosu na svoje glavne rivale u borbi za roze majicu. Biciklista Mičelton-Skota je otpao iz glavne grupe na usponu i kroz cilj je prošao 11,5 minuta posle Šahmana. Njegov glavni rival i ujedno prošlogodišnji pobednik Đira Tom Dumulan imao je za 28 sekundi bolje vreme od Britanca.

To znači da 25-godišnji Jejts pred poslednje tri etape Đira ima 28 sekundi prednosti u odnosu na holandskog biciklistu. Na trećem mestu je Domeniko Pocovivo iz Bahrein-Meride i on je dva minuta i 43 sekunde iza nosioca roze majice.

Na Điru slede dve zahtevne planinske etape, a prva od njih se vozi u petak od Venarija Realea do Bardonekije i duga je 184 kilometra.