Điro: Neverovatni Frum preuzeo roze majicu

Vesti biciklizam 25. maj 201817:57 > 17:59
Bryn Lennon/Getty Images

Biciklista tima Skaj Kris Frum preuzeo je vođstvo u generalnom plasmanu trke Điro d‘Italija trijumfom na 19. etapi voženoj od Venarija Realea do Bardonekja dugoj 185 kilometara.

Frum je ostvario dominantnu pobedu na planinskoj etapi i tako raspršio snove svog sunarodnika Sajmona Jejtsa, koji je nosio roze majicu do petka popodne. Britanski biciklista je kroz cilj prošao tri minuta ispred najbližih pratilaca, a u izabranoj grupi bio je i branilac titule Tom Dumulan.

Drugo mesto zauzeo je Ričard Kaparas iz Movistara, dok je treći bio biciklista Fransez de Žua Tibo Pino. Dumulan je kao petoplasirani prošao kroz cilj i uspeo je da se probije na drugo mesto, sa 40 sekundi zaostatka u odnosu na Fruma dve etape pre kraja.

Grupa koja je pratila Fruma je bila minut iza njega na najvišem usponu tokom etape, ali je Britanac potom uspeo da poveća svoju prednost, a tako i dođe do roze majice. Takođe je preuzeo i plavu majicu, za najboljeg na planinskim ciljevima.

Frumu je to bila druga etapna pobeda na ovogodišnjem prvom Gran Turu sezone, pošto je prethodno slavio na legendarnom usponu do Zonkolana.

Na Điru se u subotu vozi etapa od Suse do Servinije duga 214 kilometara.