Nijeveu 20. etapa Đira, Frumu još korak do istorije!

Vesti biciklizam 26. maj 201816:25 > 16:47
Bryn Lennon, Getty Images Sport

Vozač tima Mičelton-Skot Španac Mikel Nijeve Ituralde pobedio je na pretposlednjoj, 20. etapi Đira d'Italije, koja se u subotu vozila u dužini od 214 kilometara od Susa do Brej-Červinije.

Nijeve je planinsku etapu prešao za pet sati, 43 minuta i 48 sekundi na dan kada je proslavio svoj 34. rođendan, dok je drugi bio vozač tima LotoNL-Džumbo Holanđanin Robert Gesink sa dva minuta i 17 sekundi zakašnjenja. 

Treći je bio Austrijanac Feliks Grosšartner iz tima Bora-Hansgroe, koji je od Nijevea bio sporiji za dva minuta i 42 sekunde. 

Od nadmetanja za pobedu u etapi daleko je bila zanimljivija borba za prvo mesto u kojoj je trenutno u velikoj prednosti Britanac Kris Frum, koji je dan ranije tokom 19. etape preuzeo roze majicu i sebi trasirao put ka trijumfu. 

Prošlogodišnji osvajač Tur d’Fransa i Vuelte je 20. etapu završio na sedmoj poziciji, a što je još važnije odbio je sve napade svog najvećeg rivala Holanđanina Toma Dumulana, nad kojim je povećao prednost za još šest sekundi. 

Vozač tima Skaj Kris Frum sada u ukupnom plasmanu ima 46 sekundi prednosti nad Tomom Dumulanom i ako u nedelju na poslednjoj etapi koja se vozi u Rimu ne bude iznenađenja postaće prvi Britanac koji je osvojio Điro u 101. godini dugoj istoriji trke. 

Da se desi čudo u poslednjih 115 kilometara u Rimu je nemoguće, jer se vozi na ravnom. 

Frum, koji je prošle godine bio i u centru skandala zbog navodnog korišćenja nedozvoljenih supstanci, pobedom na Điru će kompletirati pobede na sva tri Gran Tura, čije titule će držati u isto vreme. 

Četvorostruki šampion Tur d’Fransa i pobednik Vuelte iz 2017. godine postaće sedmi biciklista u istoriji koji je slavio na tri najznačanije trke u biciklizmu, a treći koji je šampion istih u isto vreme.