Frum: Imam pravo da branim titulu na Turu

Vesti biciklizam 28. jun 201819:00 > 19:02
Chris Graythen/Getty Images

Četvorostruki osvajač Tur d'Fransa Kris Fruma izjavio je da je odlučan u nameri da odbrani titulu na najvećoj trci na svetu, uprkos tome što još nije razjašnjen slučaj oko njegovog doping testa na prošlogodišnjem izdanju Vuelta.

Biciklista tima Skaj je imao dvostruko viši nivo Salbutamola u urinu posle jedne etape Vuelte, na kojoj je trijumfovao, a iako se sve desilo u septembru još taj slučaj nije rešen. Salbutamol je lek za astmu i ne nalazi se na listi zabranjenih supstanci, ali postoje jasna ograničenja za sportiste, koje je Frum očigledno prešao.

Frum je prošlog meseca trijumfao na Điru i tako vezao tri pobede zaredom na Gran Turovima, a iz Međunarodne biciklističke unije najavili su razrešenje njegovog slučaja do Tura. S obzirom na to da najprestižnija trka na svetu startuje 7. jula ostalo je malo vremena da se to desi, ali je Frum uveren da je dokazao da je nevin.

Nisam uradio ništa pogrešno. Imam svako pravo da voim na Turu„, rekao je Frum.

Britanac se prošle nedelje našao na udaru petostrukog šampiona Tura Bernara Inoa, koji je biciklistima poručio da treba da stupe u štrajk ukoliko Frum dobije dozvolu da se nađe na startu trke u Noarmutijeu. Na pitanje da li je zabrinut kakav ga prijem čeka u Francuskoj, Frum je rekao:

Tokom godina uvek je postojao mali deo publike kojem nije drago što nas vidi, iz bilo kog razloga. Uvek smo se borili protiv toga. To je nešto sa čim se borite u tom trenutku. Nadam se da to neće uticati na trku„.

Tur startuje 7. jula i traje do 29. i u tom periodu će biciklisti preći 3.329 kilometara.