Alafilipu 16. etapa Tura posle haosa i "napada" farmera

Vesti biciklizam 24. jul 201817:26 > 17:50
Podeli:
Alexander Hassenstein, Getty Images

Veoma uzbudljivo je bilo u utorak tokom 16. etape Tur d' Fransa. Pobedu je odneo francuski biciklista Žulijan Alafilip, ali je planinsku etapu dužine 218 kilometara od Karkasona do Banjer di Lišona obeležio protest lokalnih poljoprivrednika koji su izazvali kratak prekid trke.

Lokalni farmeri su na 15 minuta zaustavili trku pošto su kao vid protesta stazu blokirali balama sena, a onda je dodatnom haosu doprinela i policija. 

Upotrebljen je suzavac da bi rasterao okupljene farmere, ali je vetar učinio da poliveni budu biciklisti, od kojih su se neki zbog toga obratili lekaru. 

Trka je potom nastavljana u normalnom ritmu, a kao pobednik je izašao Francuz Alafilip iz tima Kvik Step, koji je iskoristio pad Britanca Adama Jejtsa u finalnom usponu i slavio u vremenu 5:13.22. 

Alafilipu je to bila i druga etapna pobeda na ovogodišnjem Turu, pošto je najbolji bio i u 10. etapi. 

Španac Gorka Izagire iz tima Bahrein Merida je etapu završio kao drugi sa 15 sekundi zakašnjenja, dok je treći bio vozač ekipe Mičelton Skot Jejts, koji je posle pada nastavio trku.

Britanac Gerant Tomas je bio 24, ali je zadržao žutu majicu i vođstvo u generalnom plasmanu biciklista. On vodi sa minut i 39 sekundi nad kolegom iz tima Skaj Krisom Frumom, koji je 16. etapu završio kao 23. 

Holanđanin Tom Dumulan iz tima Sanveb je treći (+1:50), dok je četvrti Slovenac Primož Roglič (+2:48). 

U sredu se vozi 17. etapa od Banjer di Lišona do San Lari Sulana dužine od 65 kilometara kroz planinsku regiju Pirineja.