Jejts pred trijumfom na Vuelti

Vesti biciklizam 15. sep. 201818:50 > 18:52
Podeli:
Bryn Lennon/Getty Images

Biciklista Mičelton-Skota Sajmon Jejts obezbedio je trijumf na Vuelti zahvaljujući trećem mestu na pretposlednjoj etapi voženoj od Eskaldes-Enđordanija do Kol de Galine dugoj 97 kilometara.

Na 20. etapi trijumfovao je Enrik Mas iz Kvik-Stepa, koji je u neizvesnom finišu bio bolji od vozača Astane Migela Anhela Lopesa. Jejts je na trećem mestu imao 23 sekunde zaostatka, što znači da pred poslednju etapu, koja je revijalnog tima, ima minut i 46 sekundi prednosti u odnosu na Masa.

Tradicija na Gran Turovima je takva da se vodeći u generalnom plasmanu ne napada tokom poslednje etape, tako da je Jejtsu potrebno samo da prođe kroz cilj za trijumf.


Jejts je na Vuelti ostvario najveći uspeh karijere, a prethodni mu je bila bela majica, za najboljeg mladog vozača, na Turu prošle godine. Ove godine je ostvario tri etapne pobede na Điru, a jednu na Vuelti.

Svojim trijumfom Jejts se postarao da Britanci imaju maksimalni učinak na Gran Turovima ove sezone. Prethodno je Kris Frum slavio na Điru, dok je Gerejnt Tomas pokorio Tur d‘Frans. Frum je bio najbolji na Turu i Vuelti prošle godine, što znači da su britanski biciklisti nezaustavljivi na najvećim trkama od leta prošle godine.