Armstrongov zviždač osniva tim uz posao sa kanabisom

Vesti biciklizam 4. okt 201821:54 > 22:12
Podeli:
Teaukura Moetaua/Getty Images

Bivši američki biciklista Flojd Lendis, koji je bio jedan od ključnih svedoka u raskrinkavanju dopinga Lensa Armstronga i drugih sportista, pokrenuće novi biciklistički tim.

 42-godišnji Lendis je 2006. godine osvojio Tur d’Frans, ali mu je pobeda oduzeta pošto je bio pozitivan na nedozvoljena doping sredstva. Posle nekoliko godina dokazivanja nevinosti, Lendis je priznao kontinuirani doping i postao „zviždač“, odnosno osoba koja je otkrila da su Lens Armstrong i drugi biciklisti dopingovani. 

Lendis je kao svedok američkih vlasti u slučaju protiv Armstronga postigao sporazum, a zatim je pokrenuo kompaniju koja proizvodi potpuno legalan kanabidol (CBD), supstancu koja nije psihoaktivna, a nalazi se u marihuani. Ovo hemijsko jedinjenje se koristi za ublažavanje bolova kod sportista i dozvoljeno je za upotrebu. 

Lendisova kompanija će biti sponzor novog tima, koji će on osnovati u Kanadi, a očekuje se da se takmičiti od 2019. godine. 

„Znam da sam naneo štetu biciklističkoj zajednici. Sada želim da iskoristim sve ono što sam dobio nagodbom i da vratim gde pripada, na razvoj profesionalnih biciklista“, rekao je Lendis posle objave o osnivanju tima.