Điro: Bilbau etapa, Karapaz pred trijumfom

Vesti biciklizam 1. jun. 201917:51 > 17:54
Podeli:
Bryn Lennon/Getty Images

Biciklista Astane Peljo Bilbao slavio je na pretposlednjoj etapi ovogodišnjeg izdanja trke Điro d‘Italija voženoj od Feltrea do Kroče d‘Auna dugoj 194 kilometra.

Bilbau je to druga etapna pobeda na prvom Gran Turu sezone, a do nje je došao pošto je u cilju bio bolji od Mikela Lande iz Movistara. Njima dvojici se na podijumu pridružio Đulio Čikone, koji brani boje Trek-Segafreda, a imao je dve sekunde zaostatka.

Pretposlednja, 20. etapa je bila planinska, a Bilbao je praktično spasao dan za Astanu, koja je pretrpela veliki udarac kada je Migela Anhela Lopesa jedan navijač, mediji prenose iz Slovenije, srušio sa bicikla. Španac je posle ušao u fizički sukob sa osobom koja ga je srušila, a to nije uticalo na ostatak ekipe.

Sve to što se desilo u subotu nije dovelo do velikih promena u generalnom plasmanu, pa je Ričard Karapaz iz Movistara bez problema zadržao roze majicu pred veliko finale. Kolumbijca je tokom cele etape štitio Landa, a u cilju je imao identično vreme kao njegov glavni rival u borbi za trijumf biciklista Bahrein-Meride Vinčenco Nibali. Karapaz ima minut i 54 sekunde prednosti u odnosu na Italijana u generalnom plasmanu, a prati ih Landa, koji je nešto manje od tri minuta iza svog timskog kolege.


Ta razliku od Nibalija i Lande, vozač Jumbo-Visme Primož Roglič je izgubio 50 sekundi u odnosu na Karapaza, pošto je zauzeo 14. mesto. Uz to, dobio je kaznu od 10 sekundi zbog toga što su dvojica navijača gurala na jednom od uspona, pa je njegov zaostatak u odnosu na Karapaza porastao na više od četiri minuta.

Điro se završava u nedelju individualnim hronometrom u Veroni u dužini od 17 kilometara, koji bi mogao i te kako da utiče na generalni plasman. To će biti treća vožnja na hronometar na Điru ove sezone, a na oba je slavio Primož Roglič. Na otvaranju prvog Gran Tura sezone, Slovenac je posle osam kilometara imao 23 sekunde prednosti u odnosu na Nibalija, dok je zaostatak kolumbijskog bicikliste bio 47 sekundi. Osam dana kasnije, na skoro 35 kilometara, Roglič je bio minut i pet sekundi ispred Italijana, a skoro dva minuta ispred nosioca roze majice.