Kreće Tur: Ko izaziva Tomasa?

Podeli:
Bryn Lennon, Getty Images Sport

Najveća biciklistička trka na svetu – Tur d’Frans startuje u subotu u Briselu, a tradicionalno će biti završena na Jelisejskim poljima u Parizu 28. jula.

Pred najboljim biciklistima je put od oko 3.500 kilometara podeljen na 21 etapu koje će predstavljati mešavinu sprinterskih i uspona na najveće planinske masive u Evropi, uz vožnje na hronometar.

Titulu na Turu brani Gerejnt Tomas, treći Britanac koji je slavio na trci u prethodnih sedam godina, a pre njega su to učinili Kris Frum, četiri puta, i Bredli Vigins, koji je 2012. započeo taj niz. Frum će zbog povrede zadobijene pre nekoliko nedelja tek naredne godine imati priliku da juri petu titulu, a Tomas će zajedno sa Eganom Bernalom deliti ulogu vođe tima Ineos, koji je poslednjih godina bio poznat kao Skaj.

Bernal je pred početak Tura verovatno i veći favorit od Tomasa, pošto u Brisel stiže u odličnoj formi, što potvrđuju trijumfi na trci Pariz – Nica i Trci oko Švajcarske. 22-godišnji Kolumbijac je svakako glavni favorit za belu majicu, za najboljeg mladog vozača, ali je i ozbiljan kandidat za generalni plasman.

Pored dvojca Ineosa, još nekolicina vozača se izdvajaju kao favoritima, a među njima je i Nairo Kintana iz Movistara, koji je i prethodnih godina nosio taj epitet. Iako je slavio ja Điru i Vuelti, na Turu je tri puta stizao do podijuma, ali je u poslednja dva izdanja morao da se zadovolji 12. i 10. mestom. Za Kolumbijca bi problem mogao da bude to što je u njegovom timu Mikel Landa, koji će ga sigurno izazivati za poziciju lidera.

Pored Bernala, na Tur posle niza sjajnih rezultata stiže i Jakob Fuglsang, koji je trijumfovao na trci Lijež – Bastonj – Lijež i Kriterijumu Dofin. Biciklistu Astane čeka deveti Tur u karijeri, a ukoliko uspe da nadmudri ostale favorite mogao bi da postane tek četvrti biciklista koji je pobedio na najvećoj trci na svetu koji ima više od 34 godine.

Domaći favorit je Tibo Pino, koji će pokušati da prekine post koji traje 34 godine. Vozač Fransez de Žua je pre pet godina bio treći, od tada je dva puta odustao i propustio jedan Tur, ali ove sezone ima rezultate koji nagoveštavaju da treba obraditi pažnju na njega. Od Francuza tu je i Žilijan Alafilip, koji je prošle godine osvojio tačkastu majicu, a ove je vodeći drumski biciklista na svetu.

Svakako, treba obratiti pažnju na Petera Sagana iz Bore, koji će biti glavni favorit za zelenu majicu, a još nekolicina vozača će vrebati šansu za žutu. Među njima su Vinčenco Nibali, koji je već osetio slast pobede na Turu, Stiven Krejsvejk iz Jumbo-Visme, vozača Mičelton-Skota Adama Jejtsa, Ričija Porta iz Trek-Segafreda i Grega van Avermeta, koji vozi za CCC.

Ovogodišnji Tur će, inače, biti 106. po redu, a po drugi put u istoriji će startovati iz Brisela, koji će biti domaćin etape po 11. put. Prestonica Belgije je izabrana za polaznu tačku najveće trke na svetu prvi put od 1958. godine da bi se obeležilo pola veka od prve titule koju je osvojio Edi Merks. Belgijski biciklista je rekorder po broju trijumfa na Turu, a pored njega pet titula imaju i Žak Anketil, Bernar Ino i Migel Indurain.

Na Turu će ove godine biti obeležena i 100. godišnjica od uvođenja žute majice, koju je osmislio list L’auto, koji je bio štampan na žutom papiru. Naslednik tog lista je današnji L’ekip.

Preporučujemo vam da pred početak Tura poslušate i podkast naših kolega sa Bicisveta.