Startovao 106. Tur – Tenisen u žutom, pad Tomasa

Vesti biciklizam 6. jul 201917:14 > 17:18
Podeli:
Chris Graythen/Getty Images

Ukupno 106. izdanje Tur d‘Fransa otvoreno je u subotu etapom koja je bicikliste provela kroz centralni i južni deo Belgije, a najbrži na njoj bio je holandski vozač Majk Tenisen.

Tenisen je bio najbolji u masovnom sprintu na kraju 194,5 kilometra duge etape, koja je takmičare provela od kraljevske palate u Briselu ka jugu, obišla Šarlrou i vratila se u glavni grad gde je okončana u okolini Atomijuma i stadiona Kralj Baudevejn.

Vozač Tima Jumbo-Visma prošao je kroz cilj pre Petera Sagana iz Bore i postao prvi holandski vozač u žutom posle tri decenije. Sagan je pre toga dobio prvi sprint, a Greg Van Avarmat postao prvi Belgijanac sa tačkastom majicom od 1980. godine na domaćem terenu, posle osvajanja jedinog brdskog cilja.

Najzanimljiviji detalj dana bio je beg debitanta Stefana Rosetija 40 kilometara pre cilja, ali ga je peloton bez problema uhvatio na ulicama Brisela, osam kilometara pred kraj etape.

Takmičenje su obeležila i dva pada u završnih petnaestak minuta, u prvom je povredu zadobio Danac Jakob Fulsang, a u drugom je na asfaltu završio Gerejnt Tomas, ali su obojica završila etapu. U istom incidentu je i Dilan Hrunevehen preleteo preko volana, a prvobitni plan tima Jumbo-Visma bio je da se on u finišu bori za trijumf.

Brisel je posle 61 godine dobio ponovo šansu da otvori trku, a najbiciklističkija zemlja planete tu čast doživljava već peti put. Glavni grad Belgije odabran je u čast pola veka od prve titule Edija Merksa, jednog od velike četvorke, takmičara sa po pet naslova prvaka.

Ova godina protiče i u znaku jubileja žute majice, koja je prvi put tadašnjem lideru Eženu Kristofu dodeljena 19. jula 1919, na sredini trinaestog Tura. Drugog dana ovogodišnjeg takmičenja voziće se timski hronometar u dužini od 27.6 kilometara, a takođe će se voziti između Kraljevske palate i Atomijuma.