Armstrong: I bez dopinga bih pobedio na Turu

Vesti biciklizam 10. jul 201917:42 > 17:46
Podeli:
Friedemann Vogel/Getty Images

Osramoćeni američki biciklista Lens Armstrong izjavio je da je doping u njegovo vreme bio potreban, ali da bi svakako pobedio na Tur d‘Fransu da ga niko nije koristio.

Armstrong je bio dominantan na najvećoj trci na svetu od 1999. do 2005. godine, ali mu je svih sedam titula oduzeto 2012, kada je priznao da se dopingovao još od 1996.

Povezano

Međutim, Amerikanac naglašava da je veliki deo njegovih uspeha bio do pripreme trka, a da je doping samo bio sredstvo za izjednačavanje šansi.

Govorili smo da najvrednije radimo, imamo najbolju taktiku, sastav tima, direktora, opremu, tehnologiju i znanje staza. Sve što smo govorili, to smo i radili. Izostavili smo deo, ali smo sve to radili. Sada, kada je to deo jedne priče, ne može da izbriše sve to. Sve to se desilo. Da nismo imali tu jednu stvar i da nismo radili ništa od toga, bili bismo poslednji“, rekao je Armstrong, „Uradili smo šta smo morali da bismo pobedili. Nije bilo legalno, verovatno to nije bila najbolja odluka, ali ne bismo pobedili da nismo to uradili. Ali, ne bih promenio ništa“.

Kada je upitan da li je doping bio neophodan za takmičenju na jednom od tri Gran Tura, među koje spadaju Tur, Điro i Vuelta, Armstrong je odgovorio:

To nije bio samo osećaj, već činjenica. Ne želim da se služim izgovorima, da kažem da su svi to radili i da nikada ne bismo pobedili bez toga. Sve to je istina, ali ja sam taj koji je doneo odluku da to uradi. Nisam želeo da idem kući, želeo sam da ostanem. Znao sam da će ovo biti borba noževima, ne samo pesnicama. I ja sam imao noževe, a onda su ljudi počeli da se pojavljuju sa pištoljima. Tada sam sebi kažeš da su opcije da se vratiš u Tekas ili uđeš u prodavnicu oružja. Jasno je da nisam želeo da se vratim kući. Da su se svi borili samo pesnicama, mi bismo svakako pobedili“.