Jejts: Frum je pogazio svoju reč na Turu 2012.

Vesti biciklizam 16. jul 201921:11 > 21:15
Podeli:
Bryn Lennon/Getty Images

Nekadašnji sportski direktor tima Skaj Šon Jejts otkrio je da je promenio svoje mišljenje o Krisu Frumu posle svega što se desilo na Tur d‘Fransu 2012. godine.

Bredli Vigins je tada bio vođa britanskog tima i vodio je u generalnom plasmanu sa više od dva minuta prednosti u odnosu na Fruma posle deset etapa. Međutim, četiri kilometra pre cilja 11. etape biciklista rođen u Keniji je krenuo u napad, ali je usporio kada mu je iz tima poručeno da to učini.

Povezano

U knjizi objavljenoj godinu dana kasnije Jejts je otkrio da je Vigins umalo odustao sa Tura zbog toga, ali je umesto toga postao prvi Britanac koji je trijumfovao na najvećoj trci na svetu. Njih dvojica su se u Viginsovom podkastu osvrnuli na dešavanja od pre sedam godina, a najuspešniji britanski olimpijac svih vremena je istakao da se Frum tada ponašao drugačije u odnosu na sve ostale članove Skaja.

Mislim da nisam spakovao torbe, ali je bilo jasno da tako nije moglo da se nastavi još dve nedelje. Mislio sam da se svi razumemo, a da se nastavilo samo bih otišao kući. Godinu dana ranije sam se našao na udaru zbog pada, sada je sve išlo kako treba, vodio sam na Turu sa dva minuta prednosti i odjednom neko puca u drugom pravcu u odnosu na sve što smo radili. Pokušao sam da shvatim šta se dešava. Svi momci – Riči Port, Mik Rodžers, svi su rizikovali svoje šanse da pobede na Turu. A ja sam vodio, to nije bilo deo naših planova i razmišljao sam: ‚Šta se dešava‘, nije mi bilo jasno“, rekao je Vigins.

Jejts se potom nadovezao na Viginsovu priču, istakavši da je sve to istina.

Kao što je Bredli rekao, Frum je pogazio reč koju je dao i zbog toga više nije čovek koji mi je drag. I tu je kraj priče“, istakao je Jejts.

U to vreme, Jejts je Frumu preko radija poručio: „Bolje bi ti bilo da imaš Bredlijevu dozvolu da to učiniš“.

To nije bio deo naših planova. Pomislio sam da su možda pričali između sebe i da mu je Bredli rekao da je to u redu, zbog toga sam i doveo u pitanje to što radi. Ali, nije bilo nikakvog razgovora, to nije bilo u planu“, naglasio je Jejts.

Vigins je istakao da je razgovarao sa Frumom nešto kasnije i da mu je rekao da je pokušao da napravi razliku u odnosu na Vinčenca Nibalija, kao i da je zbog toga zaboravio šta je u stvari cilj.

To nije bio naš prioritet. Imali smo plan i odjednom je neko skrenuo s puta. Možemo to da gledamo sa dva stanovišta – ili je bio naivan ili nije to mislio. Ali, kada pomislim šta je sve od tada, shvatam da nije toliko naivan jer je pogazio reč koju je dao meni, Bredliju i Dejvu Brejslfordu, svi smo bili u autobusu, postigli smo dogovor, a on ga je pogazio“, otkrio je Jejts.

Frum, koji je od 2013. do 2017. četiri puta slavio na najvećoj trci na svetu, zbog povrede propušta ovogodišnje izdanje, koje se nastavlja u sredu posle dana pauze. Žutu majicu trenutno drži Žilijan Alafilip iz Kvik-Stepa koji ima minut i 12 sekundi prednosti u odnosu na branioca titule Gerejnta Tomasa, koji je imao udela kako u Viginsovoj pobedi, tako i Frumovim trijumfima koji su usledili.