Kabo diskvalifikovan: Frumu dodeljena titula sa Vuelte

Vesti biciklizam 18. jul. 20198:32 > 8:33
Podeli:
Dennis Doyle/Getty Images

Britanski biciklista Kris Frum proglašen je pobednikom Vuelte za 2011. godinu, pošto je Huan Hose Kabo ostao bez titule zbog dopinga.

Svetska biciklistička unija (UCI) pokrenula je postupak protiv Kaba, pošto je ustanovila da je u periodu od 2009. do 2011. koristio nedozoboljena sredstva. Na kraju je odlučeno da se ponište svi rezultati koje je Španac ostvario u tom periodu. Kabo je imao 30 dana da uloži žalbu, ali to nije učinio.

Povezano

Titula sa Vuelte iz 2011. godine pripala je zbog toga Frumu, koji je pre osam godina trku kroz Španiju završio na drugom mestu sa 13 sekundi zaostatka za pobednikom.

Ujedno, Frum je tako došao do svoje sedme velike titile – prethodno je četiri pita trijumfovao na Turu i po jednom na Vuelti i Điru.

Podsećamo, britanski biciklista mogao je da ostane bez titule baš na Vuelti koju je osvojio 2017. godine, pošto je koristio dvostruko više Salbutamola od dozvoljene količine. 

Inače, Frum se trenutno oporavlja od teških povreda koje je doživeo sredinom juna kada je udario u zid tokom zagrevanja za četvrtu etapu trke Kriterium de Dofine. Tom prilikom je slomio butnu kost desne noge, lakat, nekoliko rebara i doživeo je povredu vrata.