Tur: Solo pobeda Trentina, sledi odluka

Vesti biciklizam 24. jul 201918:29 > 18:31
Dan Istitene/Getty Images

Biciklista Mičelton-Skota Mateo Trentin trijumfovao je na 17. etapi Tur d‘Fransa voženoj od Pon di Gara do Gapa na jugu Francuske dugoj 200 kilomeetara.

Evropski šampion je svom timu doneo četvrtu pobedu na ovogodišnjem Turu, pošto se najbolje snašao na izuzetno visokim temperaturama posle bega u poslednjih 15 kilometara.

Najbolji među ostalima bio je Kasper Asgren iz Kvik Stepa, koji je kroz cilj prošao sa 37 sekundi zaostatka, dok je Greg van Avermet, koji brani boje CCC tima, predvodio četverac koji je krenuo u poteru za Trentinom, a od kojeg se mladi Danac odvojio. Zaostatak Van Avermeta iznosio je 41 sekundu, a u istoj grupi bili su i Bauke Molema iz Trek-Segafreda, pobednik šeste etape Dilan Tuns i vozač Astane Gorka Isagire Insausti.


Ostali vozači su se domogli cilja u grupama, pre pelotona, koji je imao 20 minuta zaostatka u odnosu na pobednika, a Žilijan Alafilip je 13. dan u žutoj majici završio bez ikakvih posledica. Na Turu sada slede tri odlučujuće etape u Alpima, a pred njih biciklista Kvik-Stepa ima minut i 35 sekundi prednosti u odnosu na branioca titule Gerejnta Tomasa iz Ineosa. Treći je vozač Jumbo-Visme Stiven Krejvejk, koji je 12 sekundi iza Velšanina. Pošto su trojica biciklista – Tibo Pino iz Fransez de Žua, vozač Ineosa Egan Bernal i Emanuel Buhman, koji brani boje Bore, unutar 39 sekundi od Tomasa, borba za pobednika Tura će dostići vrhunac u naredna tri dana.

Na Turu pre velikog nedeljnog finala na Jelisejskim poljima u Parizu slede etape koje će ciljeve imati na nadmorskoj visini od preko 2.000 metara. Prva od njih vozi se u četvrtak od Sen Žen de Morijena do Tinja duga 126,5 metara.