"Održavanje Tura bi bilo zločin protiv čovečnosti"

Vesti biciklizam 4. apr 202015:07 > 15:11
Chris Graythen/Getty Images

Nekadašnji ministar sporta Francuske David Duije rekao je da bi bila ludost ukoliko bi Tur d’Frans bio održan po planu, uprkos pandemiji koronavirusa širom sveta.

Pomenuta pandemija je stopirala skoro kompletan sport na zemlji, a Tur, koji tradicionalno počinje krajem juna ili početkom jula, jedno je od retkih velikih takmičenja koje još nije odloženo ili otkazano.

Povezano

Sadašnja ministarka sporta Roksana Marasinenu je prošlog meseca rekla da je još rano doneti odluku da li bi Tur trebalo da bude otkazan. Međutim, tom prilikom je istakla da može da se desi da ukoliko trka bude održana po planu to bude bez gledalaca pored puta, da bi se smanjio rizik od zaraze.

Duije, dvostruki olimpijski šampion u džudou, bio je ministar sporta kada je predsednik Francuske bio Nikola Sarkozi, a istakao je da rizik održavanja Tura nadjačava finansijske posledice njegovog otkazivanja ili odlaganja.

Svi znaju da sam veliki ljubitelj Tura, ne propuštam nijednu etapu svakog leta. Ako imamo dovoljno sredstava da se postaramo da svi učesnici Tura i javnost mogu da budu testirani i svi budu negativni na koronavirusa, onda što da ne, ali je mala mogućnost za to, tako da to ne sme da se desi. Nema vakcine, nema ničega, a ljudi umiru“, rekao je Duije.

Duije je uporedio neotkazivanje Tura sa time što su prošlog meseca u Francuskoj održani gradski izbori, uprkos tome što je Vlada istakla jasne mere u cilju odbrane od koronavirusa.

Besan sam što su lokalni izbori održani. Ne plašim se da kažem da je to zločin protiv čovečnosti. Za mene je održavanje Tura na istom nivou, to je ludost“, istakao je Duije.

Ovogodišnji Tur bi trebalo da startuje 27. juna u Nici, a veliko finale u Parizu zakazano je za 19. jul.