Tur zvanično pomeren – startuje 29. avgusta

Vesti biciklizam 15. apr 202013:15 > 13:17
Chris Graythen/Getty Images

Ovogodišnje izdanje Tur d’Fransa neće biti održano u tradicionalnom terminu zbog pandemije koronavirusa, a trka je zvanično odložena za kraj avgusta i septembar.

Organizatori najveće biciklističke trke na svetu se nedeljama nisu oglašavali, uprkos brojnim pozivima da donesu odluku i pomere je, ali je to postalo izvesno kada je predsednik Francuske Emanuel Makron zabranio sva masovna okupljanja u zemlji. Tur je prvobitno trebalo da krene 26. juna.

Potvrda o odlaganju stigla je u sredu, a doneta je odluka da Tur bude vožen od 29. avgusta do 20. septembra. Trka startuje u Nici, a završava se na Jelisejskim poljima u Parizu i cela ruta će biti identična kao što je bilo predviđeno za prvobitni termin.

Tokom prethodnih nedelja bilo je konstantnih razgovora između vozača, timova, organizatora, ali i drugih strana koje su umešane, uz podršku Međunarodne biciklističke unije, koja je odgovorna za pravljenje novog kalendara, u kojem Tur zauzima ponosno mesto“, stoji u saopštenju organizatora najprestižnije trke na svetu.