Sagan propušta dva klasika zbog debija na Điru

Vesti biciklizam 18. jun. 202014:12 > 14:15
Podeli:
Reuters, Gonzalo Fuentes

Slovački biciklistički as i trostruki svetski prvak u drumskim trkama Peter Sagan, ove godine će propustiti dve monumentalne klasik trke, „Tour of Flanders” i „Paris-Roubaix”, kako bi u oktobru, prvi put u karijeri, nastupio na odloženom Điro d'Italiji, objavila je njegova ekipa „Bora-Hansgrohe”.

Sagan je jedan od najboljih svetskih sprintera i specijalista za jednodnevne trke, na kojima je u prošlosti imao dosta uspeha, o čemu svedoče tri uzastopna naslova svetskog prvaka (od 2015. do 2017.) te pobede na „Tour of Flanders” (2016.) i „Paris – Roubaix” (2018.), uz još nekoliko drugih mesta.

U normalnim okolnostima, bez odlaganja izazvanih pandemijom bolesti Kovid-19, Sagan bi imao dovoljno vremena za učešće na monumentalnim klasicima, čiji je termin početak aprila, i na italijanskom Điru, koji se obično održava u maju. Ipak, u novom, zgusnutom kalendaru Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI), sve tri pomenute trke su prebačene za oktobar, pa su Sagan i njemu slični biciklisti morali da biraju na koju će startnu listu.

Povezano

„Dao sam reč organizatorima Đira da će Petar nastupiti, a isto je i on učinio. Držimo do svojih obećanja”, objasnio je ovu odluku direktor ekipe Bora-Hansgrohe, Ralf Denk.

Sagan je tako u svoj kalendar uvrstio trke na kojima još nije uspio da pobedi, a nekoliko puta je bio jako blizu. Sezonu će započeti 1. avgusta učešćem na trci „Strade Bianche”, a nedelju dana posle će pokušati da dođe do svoje prve pobede na italijanskom klasiku Milano – San Remo, na kojem je dva puta osvajao drugo mesto (2013. i 2017.).

Slovak je do sada izbegavao Điro, kako bi se što bolje pripremio za „Tour de France”, na kojem je u poslednjih osam izdanja rekordnih sedam puta osvajao zelenu majicu, za najboljeg sprintera, odnosno svaki put kad bi došao do cilja u Parizu, jer je 2017. diskvalifikovan nakon četvrte etape. „Tour” i dalje ima nezaobilazno mesto u kalendaru snažnog 30-godišnjeg Slovaka, a ove godine će od 29. avgusta do 20. septembra jurišati po svoju osmu zelenu majicu.