Blistava trka Primoža Rogliča u Francuskoj

Vesti biciklizam 9. avg. 202017:16 > 17:24
Podeli:
Reuters, Stephane Mahe

Slovenački biciklista Primož Roglič (30) zablistao je i u poslednjoj, kraljevskoj etapi trke „Tur de L'Ain”, jer je na legendarnom usponu „Gran Kolombije” prosto samleo kolumbijskog asa Igana Bernala i osvojio prvo mesto u generalnom plasmanu.

Iza Bernala, člana Ineosa, na trećoj poziciji trku je završio još jedan sjajni Kolumbijac, Nairo Kintana, dok je četvrta pozicija pripala Holanđaninu Krujsvijku.

Roglič, pobednik prošlogodišnje Vuelte i član Džambo Visma tima, dobio je Bernala za 18 sekundi, što je bilo dovoljno za ukupan trijumf na trci po francuskoj pokrajini Ain, koja je za njegov tim, ali i ekipu Ineosa, predstavljala generalnu probu pred Tur de Frans, koji kreće krajem meseca.

I danas je bilo teško. Ekipa Ineosa se pobrinula da nametne jak ritam na svim usponima. Ali, naš tim je ponovo uradio sjajan posao, tako da sam samo uspešno završio ono što su oni započeli. Moja glavna ambicija je Tur de Frans i želim da tamo budem na najvišem nivou”, rekao je Roglič agenciji AFP nakon nedeljne pobede.

Poslednja etapa je zaista donela epsku bitku dva vrhunska tima, na jednom od najatraktivnijih uspona na svetu – Gran Kolombijeu (1.501 metar nadmorske visine, uspon dug 17,3 km, sa prosečnim nagibom od 7,1 %).

Roglič, Dumolan, Benet i Krujsvijk izašli su na crtu Bernalu, Frumu i Kastrovijehu, a sve su pratili Kintana, Port, Molema, Den i Gijom Martin, Almaeda…

Osam kilometara pre cilja Frumu je ponestalo snage, a onda je Dumolan preuzeo vođstvo, što su pratili Bernal i Roglič. Kolumbijac je „potegao” 600 metara pre cilja, Roglič ga je ispratio, a onda prihvatio izazov i u kontri ostavio velikog rivala iza sebe.

Ovakav rasplet samo najavljuje impresivan Tur de Frans i na radost ljubitelja biciklizma u regionu, još puno sjajnih izdanja Primoža Rogliča.

https://twitter.com/laflammerouge16/status/1292450402567323648