Danijel Martines pobednik 72. kriterijuma Dofine

Vesti biciklizam 16. avg. 202017:37 > 17:38
Podeli:
Reuters, Stephane Mahe

Poslednja etapa tradicionalnog kriterijuma Dofine u Francuskoj pripala je Amerikancu Sepu Kusu (25, Jumbo Visma tim), a konačan pobednik 72. izdanja poslednje velike trke uoči Tur de Fransa je Kolumbijac Danijel Felipe Martines, član američke ekipe EF Pro Sajkling.

Mladi, 24-godišnji Južnoamerikanac je iskoristio činjenicu da je pred poslednju etapu odustao Slovenac Primož Roglič, koji je zbog subotnjeg pada odlučio da se poštedi novih muka pred Tur de Frans, a konačnom pobedom došao je do najvećeg uspeha u karijeri.

Iako je bio samo jedan od aspiranata na konačnu pobedu, Martines je osvajanjem drugog mesta na etapi od Meževa do Meževa, dugoj 153,5 kilometra, dobio tešku bitku sa Francuzima Tiboom Pinoom i Gijomom Martanom, Špancem Mikaelom Landom, Slovencem Tadejom Pogačarom i Kolumbijcima Migelom Anhelom Lopesom i Nairom Kintanom.

Sjajno je popeo zadnje brdo i uspeo da se odvoji od konkurenata, pa je sada i kandidat za visok plasman na Turu. Sa druge strane uspeo je da upiše svoje ime u večitu listu pobednika ove trke, na kojoj su sve sami velikani (Bernar Ino, Edi Merks, Greg Lemond, Migel Indurain, Alehandro Valverde, Kris Frum…).

Martines je trijumfovao ispred Pinoa, sa 29 sekundi prednosti, dok je treće mesto pripalo Gijomu Martanu, koji je imao 41 sekundu zaostatka.

Pogačar je osvajanjem trećeg mesta na poslednjoj etapi stigao do četvrte pozicije u generalnom plasmanu, sa 56 sekundi zaostatka za Kolumbijcem.

Za najbolje bisikliste planete sada sledi kratka pauza i poslednje pripreme pred Tur de Frans, koji startuje 29. avgusta u Nici.