Hrabar potez Ineosa: Bez Fruma i Tomasa na Tur d'Fransu

Vesti biciklizam 19. avg. 202011:39 > 11:50
Podeli:
Reuters, Gonzalo Fuentes

Čelnici britanske ekipe Ineos, odlučili su da na ovogodišnjem Tur d'Fransu sve karte bace na prošlogodišnjeg pobednika Egana Bernala.

Četvorostruki pobednika Tura, Kris Frum, koji se vratio na drumove posle teške povrede i Gerejnt Tomas, junak prošlogodišnjeg Tura, iznenađujuće su izgubili mesta u postavi za biciklističku trku godine, pa će svoju šansu tražiti u preostale dve tronedeljne trke.

Tomas će nastupiti na Điru, koji počinje 3. oktobra, a Frum će juriti svoju treću pobedu na Vuelti, od 20. oktobra do 8. novembra.

Prvi čovek Ineosa, Dejv Brejlsford, objasnio je ovakvu odluku tima.

Egan će se ponovo boriti za žutu majicu na Turu, a srećni smo što ćemo prošlogodišnjem pobedniku Đira, Ričardu Karapazu pružiti priliku da debituje. Gerejnt će ciljati Điro i dobiti priliku da ostvari drugu pobedu na nekoj od trka tzv. Gran Tura, čime bi postao prvi Velšanin, kome je to pošlo za rukom. Sa druge strane, Kris Frum ima zadatak da pobedi na Vuelti. On je biciklistička legenda i istinski šampion, koji je dokazao neverovatnu izdržljivost i odlučnost da se vrati na staze nakon prošlogodišnjeg teškog pada. Podržaćemo njegovu želju da trijumfuje na još jednoj tronedeljnoj trci, a Vuelta mu daje malo više vremena da se pripremi za to”, objasnio je Brejlsford, koji je još dodao da je tim za „Tur” sastavljen na osnovu najnovijih informacija o pripremljenosti biciklista i spremnosti da funkcionišu kao tim u Francuskoj.

Tako će u ekipi Ineosa biti Egan Bernal (Kolumbija), Endrju Amador (Kostarika) Ričard Karapas (Ekvador), Džonatan Kastrovijeho (Španija), Mihal Kvjatkovski (Poljska), Pavel Sivakov (Rusija), Luk Rouv (Velika Britanija) i Dilan van Barli (Novi Zeland).

Za neke iznenađujuća, za druge očekivana odluka, tek Tomas i Frum su u pomirljivom tonu prokomentarisali najnovije vesti iz tima.

Frum, koji sledeće sezone prelazi u izrelsku ekipu „Start-Ap nejšn”, priznao je da je to značajna promena u njegovim planovima, ali i da oseća da ne bi mogao ove godine da radi svoj posao na Turu, onako kako bi se očekivalo od njega.

Mnogo je realnije boriti se na Vuelti”, priznao je Frum. „Napokon se vraćam posle teške povrede, kada sam pošteno izlomio svoje telo. Još uvek mi nedostaje vremena, kako bih se pripremio na pravi način”, rekao je legendarni Britanac.

I Tomas se, bar zvanično, pomirio sa činjenicom da će ove godine Tur de Frans proteći bez njega.

Lepo je što konačno znam kakvi su moji planovi i šta ću raditi do kraja sezone. Trudiću se da iz svega izvučem nešto pozitivno. Inače, oduvek sam voleo Điro, volim Italiju i njihove navijače, naravno i njihovu hranu. Uvek sam uživao u Điru i radujem se, već sada”, rekao je Tomas.