UCI će pooštriti sigurnosne mere zbog brojnih nesreća

Vesti biciklizam 25. avg. 202017:10 > 17:21
Podeli:
Reuters, Benoit Tessier

Međunarodni biciklistički savez (UCI) pooštriće sigurnosne mere na budućim trkama pod svojom ingerencijom, što je rezultat mnogobrojnih nesreća i padova u kojima su biciklisti bili teško povređeni.

Previše se ozbiljnih nesreća dogodilo u poslednje vreme i UCI je svestan nezadovoljstva koje vlada među biciklistima”, piše u saopštenju UCI-ja, koji je priznao da neke osnovne zaštitne mere nisu poštovane na nedavnim takmičenjima.

Holanđanin Fabio Jakobsen doživeo je teške povrede lica i glave pri padu nakon sudara sa zemljakom Dilanom Grunevegenom, koji mu je ušao u putanju i odgurao ga u zaštitnu ogradu postavljenu uz ciljnu ravninu prve etape trke po Poljskoj.

Na jednodnevnoj klasičnoj trci po Lombardiji, Belgijac Remko Evenepul je slomio karlicu pri padu nakon što je zapeo za zid kamenog mosta i sunovratio se u ponor dubine sedam metara. Na istoj trci je Nemac Maksimilijan Šahman slomio ključnu kost u sudaru sa privatnim automobilom, koji se našao na trasi kojom su vozili biciklisti i nemačkom takmičaru presekao put.

Do kraja sezone UCI će pojačati nadzor pre početka i tokom takmičenja, zajedno sa svojim tehničkim savetnicima, a cilj je postići najviši mogući stepen sigurnosti za sportiste, saopštili su u krovnoj biciklističkoj organizaciji.