Tur: Van Ert opet najbrži, muke za Mohoriča i Karapaza

Vesti biciklizam 4. sep. 202017:47 > 17:52
Podeli:
Reuters, XXSTRINGERXX xxxxx

Iako po svojoj konfiguraciji nije obećavala, sedma etapa Tur de Fransa od Mijoa do Lavura, u dužini od 168 kilometara, donela je puno uzbuđenja i spektakularnu završnicu.

Grupa od 50 vozača, koju je dugo predvodila ekipa Bora-Hansgrohe, na kraju je uletela u Lavur, gradić na jugu Francuske i bilo je jasno da će foto-finiš odlučiti pobednika.

Na kraju je trijumfovao sjajni Belgijanac Vout Van Ert, koji je u tri dana doneo i drugu pobedu svom timu, Jumbo Vismi.

Snažni Van Ert je proleteo ciljem posle tri sata, 32 minuta i 3 sekunde, a slavio je ispred Norvežanina Eduarda Bosona Hagena i Francuza Brajana Kokara.

Četvrto mesto pripalo je uzdanici Kofidija, Francuzu Kristofu Laportu, a petoplasirani je bio još jedan Belgijanac, Jasper Stujven.

Adam Jejts, član Mičelton-Skota sačuvao je žutu majicu, pošto je u cilju zauzeo deveto mesto u vremenu pobednika.

Britanac i dalje ima tri sekunde prednosti u odnosu na Slovenca Primoža Rogliča (Jumbo Visma), dok je na treće mesto izbio Francuz Gijom Martan, član Kofidija, sa devet sekundi zaostatka.

Od četvrtog do desetog mesta su četvorica Kolumbijaca, Bernal, Kintana, Lopes i Uran, Holanđanin Dumolan i Francuzi Barde i Pino, koji imaju samo 13 sekundi zaostatka za vodećim Jejtsom.

Kompletnu etapu obeležio je paklen tempo ekipe Bora Hansgrohe i jak vetar, koji je umnogome uticao na konačan plasman.

Najveći gubitnici su Slovenac Matej Pogačar, koji je zbog jednog defekta na kraju izgubio minut i 10 sekundi, ali i Rišar Karapaz, koji je zbog sličnog problema na kraju bio u Pogačarevoj grupi.

Novi vlasnik zelene majice (najbolji na prolaznim ciljevima) je Slovak Peter Sagan, a Bernal je sada najbolji mladi biciklista.

U subotu je na programu osma „planinska” etapa od Kazere-Sur-Garona do Ludenvila, u dužini od 141 kilometar.

Foto: TDF