Tur: Švajcarac Hirši konačno prvi i to u najdužoj etapi

Vesti biciklizam 10. sep. 202017:33 > 17:39
Podeli:
Reuters, Stephane Mahe

Mladi Švajcarac Mark Hirši, član Sanveba, pobednik je dvanaeste, najduže etape Tur d'Fransa, od Šovinjija do Sarana, duge 218 kilometara.

Posle pet sati, osam minuta i 49 sekundi vožnje, drugoplasirani u drugoj i trećeplasirani u devetoj etapi, stigao je do trijumfa, možda i najvećeg u dosadašnjoj karijeri.

Hirši, koji ima samo 22 godine je bivši svetski šampion za bicikliste do 23 godine starosti, a ovim trijumfom je samo najavio blistavu karijeru.

Izdvojio se iz glavne grupe 30 kilometara pre kraja etape, a onda u velikom stilu „pregazio” dva brdska cilja i u solo begu stigao do pobede.

Drugo mesto, sa 47 sekundi zaostatka, pripalo je Francuzu Pjeru Rolanu, članu ekipe B&B Hotels, a trećeplasirani je bio Danac Seren Krog Andersen, sa 52 sekunde zaostatka.

U generalnom plasmanu 107. Tur d’Fransa nije bilo promena. Slovenac Primož Roglič je i dalje vodeći sa 21 sekundom prednosti u odnosu na Kolumbinca Egana Bernala i 28 ispred Francuza Gijoma Martana.

Četvrtoplasirani Roman Barde (Francuska) zaostaje 30, petoplasirani i šestoplasirani Kolumbijci Nairo Kintana i Rigoberto Uran po 32, a sedmoplasirani Slovenac Tadej Pogačar 44 sekunde.

U petak je na programu 13. etapa od Šatel Gijona do Puj Marija u dužini od 191,5 kilometar. Ova deonica doneće čak sedam brdskih ciljeva, sa ukupno 4.500 metara uspona.